Во седум часот беа отворени нешто повеќе од 5.900 избирачки места на кои може да се гласа до 19 часот.

На овогодинешните избори право на глас имаат нешто повеќе од 3,3 милиони гласачи, а имаат можност да изберат 518 функционери на различни нивоа на власт.

Тројца членови на Претседателството на Босна и Херцеговина, 42 претставници во Претставничкиот дом на Парламентот на Босна и Херцеговина, 98 претставници во Претставничкиот дом на Федерацијата на Босна и Херцеговина, 83 претставници во Народното собрание на Република Српска, се избираат претставници во собранијата на десет окрузи во Федерацијата Босна и Херцеговина и претседател и двајца потпретседатели на РС.

За тие позиции се натпреваруваат нешто повеќе од 7.200 кандидати од 90 политички партии и 38 партиски коалиции, како и 17 независни кандидати.

Изборите ги следат околу 60 илјади набљудувачи, од кои околу 50 илјади делегирани од политичките партии. Регуларноста на изборите ја контролираат нешто помалку од четири илјади меѓународни набљудувачи.

Никој не спроведува релевантни излезни анкети во Босна и Херцеговина, а првите прелиминарни изборни резултати треба да бидат достапни по 20 часот, кога по правило, штабовите на политичките партии почнуваат да ги објавуваат.

Покомплетни податоци се очекуваат до полноќ, кога треба да ги соопшти и Централната изборна комисија (ЦИК).

Рокот за објавување на конечните и потврдени резултати е 30 дена по изборите, по што следи втората фаза од изборниот процес, во која претставници во домовите на народот на Парламентот на БиХ и на Федерацијата БиХ, како како и претседателот и двајца потпретседатели на тој субјект индиректно се избираат.