Овци секогаш имало и ќе има за стрижење, но има сè помалку има луѓе сакаат да го работат тоа, иако платата е 1.000 евра, па затоа Милан од Горња Горевница кај српски Чачак е еден од ретките што се занимава со оваа работа.

Има се повеќе фризери за кучиња, но дали некогаш сте се запрашале кој стриже овци? Кога доаѓаат високи температури, тогаш се почнува со работа, но има се помалку мајстори за нивните „фризури„, иако можат да заработат пристојно живеење од оваа работа во текот на сезоната.

Милан Марковиќ, од селото Горња Горевница близу Чачак, е еден од ретките кои гордо ги стрижат овците во сите села секој мај.

„Кога започнува првата топлина, започнува сезоната на стрижење овци. Секоја година, тие треба да се стрижат, за да се отстрани вишокот волна и полесно да се издржи летната топлина. Ова се прави секоја година во мај и јуни. Во текот на сезоната, успеав да истрижам околу 500 овци, луѓето се јавуваат од сите страни“, изјави Милан за РИНА.

Се помалку ги има оние што се одлучуваат за оваа работа, а за да заработите околу 1.000 евра за еден месец, треба да имате волја за работа, остри ножици и лесна рака. Милан има желба своето знаење да го пренесе на други, но нема време.

„Имам постојана работа и редовна плата, но секој динар не е исклучен, па затоа ја користам можноста да заработам и на овој начин. Ножиците се изоструваат еднаш годишно и можат да ви служат во текот на целата сезона. Работата може лесно да се совлада, а најтешко од сè е да се фатат овците“, вели Милан.

Иако технологијата не ја заобиколи ниту оваа работа, затоа некои мајстори започнале да стрижат овци со електрични ножици, Милан вели дека ова не е најдобро решение.

Тие се плашат од електрични машини, им создаваат стрес и овците се толку нервозни. Се случува често да ги „касне“ горниот дел од машината, па остануваат лузни. Затоа, сепак е најдобро да работите со стари, тестирани ножици. Важно е човекот да биде подвижен, за да може да се справи ако се појават некои предвидени ситуации “, вели овој мајстор на неговиот занает.