Елведин Пезиќ од Босна и Херцеговина е еден од најпознатите толкувачи на исламот во регионот, а неговите статуси на социјалните мрежи често привлекуваат големо внимание, како и дискусии заради застарените ставови, особено последниот во кој се однесува на положбата на жените во општеството.

„Западното општество морално пропадна во моментот кога ја извадија жената од дома и тогаш кога жената стана сè освен мајка“, рече Пезиќ и неговиот статус освои над две илјади лајкови.

Некои од следбениците се согласија со оваа изјава

“Модерно општество. Љубомората кај мажите умира, а срамот кај жените исчезнува”, “Вистината”, “Така е, денес сите жени сакаат да работат само за да ги остават своите деца на некој друг за да се грижат за нив и се чини дека ‘одмараат’ од деца затоа што им пречат, па одат да се мешаат со мажи “, се некои од коментарите.

https://www.facebook.com/1495088724140864/posts/2876041719378884/?d=n

Една пријателка јасно му кажала на Пезиќ што мисли за неговата теорија.

“Луѓето кои мислат дека сите бељи настанале кога” жена била изнесена од куќата “не би требало да излезат од дома. Срамна изјава! Имам впечаток дека некои” мажи “се плашат дека нивната “жена ако излезе од дома” ќе види свет и не дај Боже тој нема да ѝ биде интересен. Жената не е предмет да остане во куќата, има мозок со причина, да размислува, да се образува, да напредува и секако да го користи тој мозок и да формира здраво семејство.“ му порача таа, а нејзиниот коментар собра над илјада лајкови.

Фејсбук страницата на Пезиќ има над 220.000 лајкови и скоро 300.000 следбеници