По неколкумесечна оперативна работа, полициските инспектори од Чукарица, во соработка со колегите од Ваљево и Лозница и Специјалното обвинителство за високотехнолошки криминал, уапсија 10 лица под сомнение дека сториле повеќе кривични дела измама и перење пари на територија на Србија.

Како што е познато, осомничените делото го извршиле така што на социјалните мрежи отвориле профили наречени „Супер совети 1х2“, „Шмекер_тим1“, „Душан_шмекер тим1“, „Душан_шмекер тим2“, „Душан_шмекер тим“, пронаоѓајќи ги оштетените (засега над 1000 ) и ги довеле во заблуда дека ќе добијат големи пари обложувајќи се на фудбалски натпревари, барајќи да платат одредена сума пари за да им ги дадат натпреварите на кои ќе се обложуваат или дека ќе играат место нив.

-Потоа фотографирале фалсификувани тикети од кладилници на кои се гледало дека добивката е 8.000 евра и барале да им бидат исплатени 620 евра за провизија, а потоа да им ги испратат шифрите за да ги подигнат парите, вели. изворот на „Блиц“.

Врз основа на досегашните пријави, осомничените се стекнале со парична корист од околу 56.110.000 динари.