За влез во трговски центар, во угостителски објект, но и во мега и хипермаркети во Црна Гора од утре ќе биде задолжителен сертификат. Сертификатот ќе биде услов и за влез во објекти каде се продаваат прехранбени производи, а кои имаат површина од 1.000 или повеќе квадратни метри.

Сопствениците, корисниците и управителите на тие објекти се должни да ги контролираат лицата и дали се почитуваат мерките.

Бројот на присутни лица на свадби и други приватни прослави кои се организираат во угостителските објекти, со поседување на Националниот дигитален сертификат, се ограничува на 50 и во случај церемонијата да се оддржува на тераса или во градина и во внатрешноста на угостителските објекти.