Двојниот градоначалник на Белград, еден од креаторите на Видовденскиот устав, долгогодишен премиер на Кралството Србија и Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, основач и лидер на Радикалната партија – Никола Пашиќ. ја започна својата политичка кариера во 1878 година како пратеник, избран во Зајечар.

Во идеолошка смисла, тој помина низ неколку фази: во младоста беше социјалист и револуционер, во зрелите години борец за парламентарна демократија, додека во подоцнежните години стана конзервативец.

Во 1881 година, кога официјално беше основана Радикалната партија, Пашиќ беше првиот претседател на Главниот одбор. По избувнувањето на бунтот во Тимок, тој ја напушти земјата, а во декември 1883 година беше осуден на смрт во отсуство. По абдикацијата на кралот на Милано во 1889 година, тој беше амнестиран, се врати во земјата и повторно го презеде раководството на Радикалната партија.

Тој беше креатор на многу необични дефиниции и главен лик на многу анегдоти од тој период.

Во една прилика, новинарите го прашале што е политика за него? Неговиот одговор се прераскажува и денес.

– Знаете што е политика? Тоа е кога треба да се крене една сламка, а ќе се крене Народно собрание како да е балван. А кога има некој балван, тогаш, знаете, остануваме јас и  Лаза Пачу и јас ја работиме работата … – одговори Пашиќ