Во сообраќајна несреќа што се случила во средата околу 15:15 часот на улицата „Еуген Кумичица“ во Славонски Брод, се судриле електричен велосипед и тротинет. Еден од учесниците во несреќата бил во алкохолизирана состојба.

„Увидот открил дека 68-годишниот маж, под дејство на алкохол од 0,88 промили, се вклучил во сообраќајот преку тротоарот управувајќи електричен велосипед, без да се увери дека тоа може да го направи без да ги загрози другите учесници во сообраќајот“, соопшти полицијата.

Притоа, го одзел првенството на минување на 57-годишна жена која управувала електричен тротинет, поради што не успеала навреме да го запре скутерот и на тој начин предниот дел од скутерот удрил во задниот дел на велосипед. Во таа прилика и двајцата возачи паднале на земја, пишува Даница.

Во несреќата нема повредени, а против 68-годишникот полициски службеници поднеле мандатна прекршочна казна поради сторени прекршоци од Законот за безбедност на сообраќајот на улиците.

И против 57-годишната жена има мандатна прекршочна казна бидејќи како возач на лично возило била задолжена да ја користи велосипедската патека што постои на тој дел од патот.