Експертите проценуваат дека од 50 до 60.000 луѓе ќе го напуштат Косово до крајот на годинава, поради лошите економски услови, што ќе доведе до недостаток на работна сила.

Само минатата година, според податоците на Агенцијата за статистика на Косово (АСК), се иселиле 42.728 лица, пренесува Економија онлајн.

Муса Љимани, експерт по економија, рече дека Косово ќе биде празно доколку дојде до визна либерализација.

„Нормално, веројатно оваа бројка ќе се зголеми уште повеќе бидејќи тешко дека ќе имаме интензивен развој, а со либерализацијата на визите Косово ќе биде празно. Само уште една информација, минатата година, колку што јас знам, 400 лекари го напуштија Косово. Во иднина ќе останеме без лекари. Оваа миграција на нашата младина ќе претставува недостаток на работна сила во иднина“, објаснува Љимани.

Главните причини поради кои младите заминуваат се од економска, социјална и пред се од национална природа, а како што рече Љимани, природниот прираст лани бил 14.000 во однос на 1989 година кога имало 47.000 луѓе.

Тој смета дека ќе дојде до депопулација.

„Покрај тоа што населението на Косово почна да старее, социјалните проблеми влијаат врз младите да не создаваат семејства токму во отсуство на социјални проблеми. На овој начин чекор по чекор младите се намалуваат, а популацијата на Косово старее. Статистички точни податоци од 1989 година до 2021 година природниот прираст, односно разликата меѓу раѓањето и смртноста во Косово изнесуваше 47.000 луѓе, додека овој природен прираст падна на 14.000 луѓе во 2021 година. Доколку овој тренд доведе до миграција, и прашањето за одложување на браковите не стасува, ќе имаме и депопулација на Албанците на Косово“, рече тој, пренесува Косово онлајн.

Економскиот експерт Љавдим Хамиди за Економија онлајн вели дека егзодусот на граѓаните ќе продолжи поради лошите услови.

Според него, бројот на бегалци од Косово ќе биде меѓу 50.000 и 60.000 илјади луѓе.

„Го следев случајот со заминувањето во 2013 и 2015 година. Околу 100.000 луѓе заминаа некаде, главно луѓе кои немаа работа. Сега најлошо е што луѓето со факултети си заминуваат и тоа е најголемиот проблем на Косово. Верувам дека ако добија 34.000 германска виза, годинава ќе биде многу повеќе, речиси 50.000 или 60.000 од тие што ќе заминат, а со тоа и Косово ќе остане без стручен кадар“, вели Хамиди.

Тој објасни дека Косово испраќа експерти, особено лекари во Германија, додавајќи дека обуката на лекарите специјалисти го чини државниот буџет 200.000 евра.

„Некаде има околу 43.000 луѓе кои заминале на работа надвор од Косово. Тие заминуваат поради лошите услови, лекарите заминуваат поради малите плати, медицинските сестри и занаетчиите кои имаат многу голем пазар во Германија. Нашата најголема грешка е што обуката на специјалист лекарите го чинат косовскиот буџет некаде околу 200 илјади евра, а на Германија и простуваме затоа што платата им е 600 евра“, додава тој.

За последиците, вели дека Косово ќе остане без лекари, инженери, архитекти и професионалци од различни области.

„Лекарската комора соопшти дека просечната возраст на лекарите во Клиничкиот центар е над 50 години, во меѓувреме немаме нов кадар бидејќи си заминуваат, а тоа се случува и со другите струки, со инженери, архитекти, а сите што гледаат подобра можност ќе заминат во Германија.Единствен начин да ги спречиме е да им понудиме подобри услови на Косово“, заклучи Хамиди.

Фото: Илустрација