Пристапните преговори со Албанија и Македонија треба да се отворат што е можно поскоро и дека иницијативата „Отворен Балкан“ треба да го вклучи и Косово.

„Многу зборуваме во Европа за европскиот суверенитет. И ако сакаме да бидеме суверени како Европејци, мора навистина да постигнеме стабилност и соработка на Западен Балкан, кој е веќе во европската куќа, но не формално, тоа е многу важно“,. изјави Лирман за Дојче веле (ДВ).

Зборувајќи за „Отворениот Балкан“, во кој моментално се Србија, Албанија и Македонија, Лирман рече дека „разбира дека постои голема желба за соработка во регионот“ и дека во исто време „иницијативи кои сакаат да ги зајакнат регионалната соработка „тие навистина мора да бидат инклузивни“, односно да го вклучат и Косово.