Не е реално дека Словенија, за време на своето председавање на Советот на ЕУ во втората половина на оваа година може да се промовира ЕУ како активен фактор во регионот на Западен Балкан, смета за поранешниот словенечки претседател Милан Кучан.

Тој, во интервју за љубљанско “Дело” рече дека му се чини дека сегашната словенечка влада има амбиција да понуди “свежа идеја” за пристапот на држави од Западен Балкан во Европската унија.

“Се чини привлечно, но тоа не е реално”, вели Кучан додавајќи дека Словенија од тој простор на Западен Балкан свесно се оддалечувала со години и дипломатски го запоставувала, па сега е тешко Словенија да се промовира себе како  регионалниот фактор.

“Особено затоа што државите во регионот на Западен Балкан не ја препознаваат Словенија како регионален фактор”, додаде тој и како пример каде Словенија има дипломатско влијание ја спомнува само Македонија, каде што словенечката политика беше “прилично активна” последниве години.

“Ниту Косово не ја гледа Словенија како фактор во регионот, па тешко можеме да прифатиме улога на некој што ги разбира овие балкански процеси, некој кој ги има решенијата, кога долго се преправавме дека не сме заинтересирани за овој простор”, рече Милан Кучан, за кого хрватската информативна агенција ХИНА вели дека е се уште влијателен во словенечката политика.

Говорејќи за Босна и Херцеговина, по повод неодамнешниот контроверзен, наводен “нон пејпер“ во кои се размислува за корегирање на границата на Балканот и поделба БиХ по етнички линии, Кучан се повикува на пример од пред десетина години.

Тој, како пратеник на тогашниот премиер Борут Пахор, ја анализирал ситуацијата во БиХ и составил еден вид неформален документ на неколку страници и го доставил до тогашниот претседател на Европскиот совет на Херман ван Ромпеј.

“Добив чувство дека оваа анализа на десетина страници не беше интересирана за Ромпеј и ЕУ, или не ја ни прочитал. Тој ми рече дека вниманието на Европската унија, во услови кога нема војна, е насочено кон Србија, дека Србија треба да добие во можност да се приспособи и биде примена во ЕУ, со цел да ја преземете одговорноста за мир на Балканот на како регионална сила “, вели Милан Кучан.

Кучан вели дека го предупредил Ван Ромпеј, во таа прилика, дека е опасно на Балканот да се зборува за регионални сили, бидејќи тоа води кон војна,

Кучан, исто така, вели дека анализата што ја поднел во Ван Ромпеј содржела “груби факти” за ситуацијата во Босна и Херцеговина и дека таа по Дејтонскиот договор “пропаѓа”.

“Не само што не функционира, туку да се распаѓа одвнатре”, вели Кучан додавајќи дека состојбата не е подобра ни сега сега.

Ако ништо не се случи и работите остануваат статусот кво, тоа значи дека состојбата е и полоша, а поделбата станува се поголема, наведува тој во своето интервју.

“Ако ништо не се преземе  за да се запре внатрешната дезинтеграција на државата, може да се случи да се активира распад на Босна и Херцеговина однадвор”, вели Кучан и додава дека најгласен застапник за распад на БиХ е лидерот на босанските Срби Милорад Додик, но и дека односнот помеѓу босанските Хрвати и Бошњаците во Федерацијата на БиХ “не е за пример”.