Населението на Хрватска изнесувало вкупно 3,9 милиони на 31 август 2021 година, што е помалку од 4,3 милиони во 2011 година, Хина ја цитира главната директорка на агенцијата за статистика Лидија Брковиќ.

Најголемиот егзодус на населението е забележан во источна Хрватска, а најмал во главниот град Загреб, покажале бројките.

Агенцијата не соопштила каде отишле оние кои емигрирале, но на Хрватите им било многу полесно да живеат и работат во други земји на Европската унија откако нивната земја се приклучи на блокот во 2013 година.

Брковиќ рече дека пописот е првиот дигитален попис во Хрватска, на кој учествувале 40 отсто од населението и се покажал многу ефикасен поради ограничувањата на движењето за време на пандемијата на коронавирус.