Синот на поранешниот претседател на Египет и еден од основачите на Движењето на неврзаните, Абдел Хаким Абдел Насер, вели дека Движењето ја претставува свеста и совеста на човештвото.

Тој вели дека ова движење влева надеж дека сите имаме исти права, исти можности, без разлика на верата, бојата на кожата и без разлика дали живееме во богата или сиромашна земја.

Абдел Хаким Абдел Насер, кој учествува на Самитот на движењето на неврзаните во Белград, изјави за РТС дека неговите впечатоци се одлични.

„Кога сум тука, јас сум со моето семејство “, истакна Насер.

“Она што го видов вчера беше извор на надеж за оваа многу важна организација, која ја претставува свеста и совеста на човештвото. Тоа навистина ни дава надеж дека сите имаме исти права, исти можности, без оглед на верата, бојата на кожата, без разлика “без разлика дали живееме во богата или сиромашна земја. Тоа е организација во која чувствуваме дека сите сме еднакви и во која сите се стремиме за подобра иднина”, рече Насер.

Кога станува збор за почетокот на Движењето на неврзаните пред 60 години, тој се сеќава дека тогаш дошол во Југославија, во Бриони.

„За мене тоа беше рај, дојдов тука како дете“, истакнува Насер.

Тој наведува дека се започнало на конференција во Бандунг, во 1955 година, кога се појавила идејата за основање на Движењето на неврзаните.

„Во тоа време, светот во развој, кој штотуку се ослободи од колонијализмот, одлучи дека тие имаат право на свој идентитет, дека не мора да следат две суперсили, туку дека можат да ја следат волјата на својот народ, “, додаде Насер.

„Тито ја глобализираше идејата за слободен народ од целиот свет“, рече тој.

Конференцијата во Бандунг беше афро-азиска, вели Насер, но тој забележува дека после тоа, југословенскиот претседател Тито беше тој што ја направи идејата глобална.

“Тито ја глобализира идејата за слободни народи низ целиот свет. Потоа луѓе и земји од Латинска Америка се приклучија и станаа многу активни во ова движење. Земји како Куба, потоа Аргентина, скоро цела Латинска Америка се приклучија. Кога татко ми се сретна со Претседателот Тито и премиерот Нехру во Бриони, тоа беше вистинскиот почеток на Движењето на неврзаните “, рече Насер.

Земјите кои добија слобода од нивните окупатори, како што посочи, тогаш сфатија дека ова е вистинското место каде што треба да бидат, дека тоа е вистинската група на која треба да припаѓаат, која може да ги изрази своите цели и надежи.

„Членовите на Движењето мора да негуваат посебни трговски односи“

Тој смета дека Движењето на неврзаните и сите земји што припаѓаат на него мора да имаат заеднички привилегии.

„Сите зборуваме за природни ресурси. Ние многу малку ги искористивме. Земјите што се нарекуваат себеси развиени имаат најголема корист од природната енергија, но ако ја користиме повеќе, ќе имаме повеќе ресурси за подобро образование и подобро здравје. Можеме да се занимаваат со производство и да бидат конкурентни со остатокот од светот “, рече Насер.

Тој смета дека земјите -членки на Движењето мора да негуваат посебни трговски односи и дека треба да си олеснат една на друга да добијат визи.

„Не е се во политиката. Мислам дека политиката е последица на добрите економски и социјални односи меѓу народите и земјите, а не обратно”, вели Насер.

Што се однесува до односите со Србија, тој рече дека Египет има одлични односи со Србија, како и со Индија и други земји.

Тој му се заблагодари на претседателот Александар Вучиќ за можноста да учествува во историската прослава на 60-годишнината од основањето на Движењето на неврзаните.

„Ви благодарам на сите за топлото добредојде и гостопримството што го примив во мојата сакана земја“, рече Насер.