Помошникот министер за рударство и енергија, Дејан Милијановиќ, денеска по состанокот на локалното население во Кривељ, село во близина на Бор, изјави дека Министерството за рударство и енергија го поддржува барањето на локалните жители да го преместат целото населено место поради рударски активности, и дека е важно да не се злоупотребува ова прашање за политички цели.

– Денеска сме во Бор на барање на жителите на Кривељ, кои доставија барање до Министерството за преместување на целата населба, а не само на еден дел. Сега, со Бор и компанијата „Зиџин копер“, работиме на решавање на овој проблем на начин што првенствено ќе ги задоволи жителите на Велики Кривељ. Наша задача е луѓето во Бор да живеат во подобри услови, со поздрава животна средина, а рударските активности да течат непречено, во согласност со сите одобренија и законски прописи – рече Милијановиќ.

Тој посочи дека со отворањето на новиот рудник „Чукару Пеки“, компанијата „Зиџин Копер“ ќе има уште подобра перспектива за зголемување на производството и вработување повеќе луѓе.

– И сето тоа со подобри услови за живот и поголема заштита на животната средина, што ќе се обезбеди со завршување на топилницата и највисоките еколошки стандарди што ќе се применуваат во новиот рудник – додаде тој.