Наметнатиот закон за негирање на геноцидoтво БиХ, односно забранатa за величење на воените злосторници, привлече големо внимание на јавноста во Србија, но и во регионот.

По тој повод, порталот B92.net ја контактираше Европската Унија со цел да дознае каков е ставот на таа заедница кога станува збор за одлуката на сега веќе поранешниот висок претставник на Босна и Херцеговина, Валентин Инцко.

„Бевме информирани дека е воведен закон против негирање геноцид. Одлуката ја донесе поранешниот висок претставник на БиХ, г. Инцко. Негирањето на геноцидот, ревизионизмот и величењето на воените злосторници се контрадикторни со основните европски вредности”, одговори Брисел.

Европската Унија нагласува дека очекуваат лидерите на Босна и Херцеговина да промовираат атмосфера на помирување.

„Да се ​​надмине наследството од војната и да се изгради траен мир. Ова е предуслов за стабилност и безбедност во БиХ, како и основа за патот на земјата кон Европската Унија. Ова е еден од 14 -те клучни приоритети на мислењето на Комисијата за апликацијата на БиХ за членство во ЕУ “, изјави ЕУ за B92.net.

На прашањето што мислат за новиот висок претставник, Брисел рече дека ЕУ со нетрпение очекува добра соработка со новиот претставник Кристијан Шмит, кој ја презеде функцијата на 1 август.

Канцеларијата на високиот претставник (ОХР) е ад хок меѓународна институција одговорна за надзор над спроведувањето на цивилните аспекти на Мировниот договор со кој се завршува војната во Босна и Херцеговина.

Функцијата на високиот претставник беше воспоставена во согласност со Општиот рамковен договор за мир во Босна и Херцеговина, наречен Дејтонски мировен договор, договорен во Дејтон, Охајо, и потпишан во Париз на 14 декември 1995 година.

Новиот закон донесен од сега веќе поранешниот висок претставник на Босна и Херцеговина, Валентин Инцко, „крена прашина“ во Република Српска, но и во сосоедна Србија.

Официјална Бања Лука реагираше брзо, одлучувајќи да не ја прифати примената на новата регулатива, односно да воведе измени што предвидуваат затворски казни за сите оние кои ги изложуваат на навреда, презир или грубо омаловажување на симболите на Република Српска. Како што е наведено, предметните санкции се до 15 години затвор.

Александар Вучиќ во средата по средбата со претставниците на РС изјави дека Србија ги поддржува одлуките донесени од сите народи во БиХ, односно Србите, Хрватите и Бошњаците, нагласувајќи дека не е добро да се наметнуваат закони.

Во средата, српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, ја коментираше за ТВ Прва ситуацијата во БиХ, односно дека наметнатиот закон е „лакмусова хартија за да се види како може да се случат работите“.

„Ние одговоривме силно. Тие приказни за геноцид да ни ги наметнат како обврска … БиХ покажа дека не може да функционира. Не можеме да живееме заедно и мора да се разделиме”, изјави Додик за ТВ Прва пред средбата со Вучиќ.