Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, за ТВ Прва зборуваше за средбата со претседателот на Србија, Александар Вучиќ. Целото интервју можете да го погледнете овде. 

Тој рече дека една од темите ќе биде законот за негирање на геноцид, што го наметна сега веќе поранешниот висок претставник на БиХ, Валентин Инцко.

Додик посочува дека прашањето овде е „наметнување на законот“.

“Прашањето овде е наметнување на законот, а не суштината. Овој датум (состанок) беше објавен порано. Србија беше ангажирана во помагање на РС, инфраструктура”, рече тој, додавајќи дека изградбата на автопат и хидроцентрала беа меѓу прашањата.

“Србија го поддржува Дејтонскиот договор. Ќе треба да го запознаеме претседателот (Вучиќ) со деталите за сето ова. Ова е лакмусов тест за да видиме како може да се случат работите. Одговоривме силно. Тие приказни за геноцид да ни ги наметнат како обврска … На БиХ и се покажува дека не може да функционира. Не можеме да живееме заедно и мора да се распаднеме “, изјави Додик за ТВ Прва.

На прашањето дали го чека законот за негирање на геноцидот и овој момент за да ја започне приказната за независноста, тој одговори дека можат да кажат што сакаат.

„Да создадеме три одделни држави“, рече Додик.

“Ова е нерешена ситуација. Тие постојано не туркаат во оваа приказна. Тие го узурпираа она што ни е дадено според меѓународното право”, додаде тој.

Српскиот член на Претседателството на БиХ го критикуваше Инцко и рече дека „не направил ништо“, и рече дека неговиот татко е офицер од Гестапо и објасни дека е воспитан според тие принципи. Тој, исто така, го критикуваше прифаќањето на Кристијан Шмит за висок претставник на БиХ, иако не беше избран според утврдената процедура.

„Тој доби аплауз од муслиманите … Доаѓа странец да управува со вашите животи и со вашата земја, а вие го славите тоа, како е можно тоа?“, Прашува Додик.
Каква земја е таа што нема буџет во август, посочи тој.

“Жителите на Бања Лука одат во Сараево само за виза. Малкумина доаѓаат во Бања Лука од Сараево. Таа приказна за луѓето, примарната идентификација таму е национална.”, Тие ја попречуваат оваа идентификација според либералниот принцип со цел полесно да го воспостават системот на вредности што ги сакаат. Не дојдовме да го прославиме доаѓањето на намесникот “, рече Додик по повод неодењето на церемонијата на Кристијан Шмит..

Тој посочи дека кога се распадна големата Југославија, тој изјави дека странците одлучиле „да играат малку за да можат луѓето што не можат да живеат заедно, да живеат заедно“.

Тој рече дека не постои можност за конфликт во БиХ, освен ако „НАТО не интервенира“.

Говорејќи за изборот на Шмит, тој рече дека требало да го прогласи ЕУ, а не владите на некои странски земји. Тој ја критикуваше изјавата на Шмит дека нема да има промена на границите на Балканот.

“Кој е тој да го каже тоа? Ќе има промена на границите … Нема стабилност додека не се разделиме. Муслиманите ја сакаат земјата сами, ниту Србите, ниту Хрватите не им го дозволуваат тоа”, рече Додик.

Кога ќе одлучиме, тоа е патот до независноста, посочи овој функционер.

„Муслиманите сакаат да го укинат ентитетот за да имаат држава, ние сакаме да го претвориме ентитетот во држава“, рече тој, додавајќи дека РС е фискално суверен по Дејтон.

На прашањето дали ќе има референдум за независност, тој рече дека ќе има и рече дека нема да има насилство.

По повод годишнината од „Бура“, Додик  рече дека односите не се сменети, и дека Хрватите продолжуваат да го слават ова злосторство врз Србите, со поддршка од САД. Тој објасни дека тогаш се случило етничко чистење.