Премиерот на Албанија присуствувал на годишната конференција “Состојбата во унијата“ во Фиренца.

Албанскиот премиер Еди Рама изјавил дека Албанија сеуште не е подготвена да биде членка на ЕУ, но дека одложувањето на овој процес е бесмислен.

Рама на годишната конференција “Состојбата во унијата“ во Фиренца оценил дека се поголем број услови кои ЕУ и ги поставува на Албанија се “шизофрени и бесмислени“, пренесува албански портал АБЦ.

– Сметам дека членството е крупен збор и денес да ме прашаат дали Албанија е подготвена да биде членка, би рекол дека не е. Меѓутоа, она што не го разбирам е одложување на почеток на преговори после одлуката од 2018. да се отворат преговори. Тоа навистина и е потребно на земјата – рекол Рама