Бугарскиот парламент ја поддржа резолуцијата која има за цел да го одложи постепеното затворање на електраните на јаглен.

Повеќе од 1.500 рудари и комунални работници протестираа пред парламентот за поддршка на индустријата за јаглен.

Бугарските пратеници од целиот политички спектар гласаа со апсолутно мнозинство – 187 за и 11 – за документ според кој привремената влада треба да започне разговори со Европската комисија и да се откаже од обврската за намалување на емисиите на стакленички гасови во енергетскиот сектор за 40 проценти до 2025 година во споредба со нивото од 2019 година.

Таа цел ќе доведе до предвремено затворање на одреден број електрани на јаглен кои произведуваат повеќе од 45 отсто од вкупното производство на електрична енергија во земјава, посочија пратениците, додавајќи дека агрегатите треба целосно да профункционираат до 2038 година.

Овие термоелектрани ни даваат енергетска независност и сигурност. Мораме да ги зачуваме, предупреди поранешната министерка за енергетика Теменузка Петкова.

Како дел од климатските цели на ЕУ, минатата година Бугарија воспостави рамка за постепено повлекување на јагленот, како дел од националниот план за искористување на над шест милијарди евра од фондовите на ЕУ за закрепнување.

Соочени со изгледите за нови избори и високите трошоци за енергија по војната во Украина и санкциите против Русија, пратениците, желни да ги смират гласачите, рекоа дека планот треба да се ревидира за да се заштити малата и отворена економија, дури и ако тоа значи губење на дел од помош од ЕУ.

Бугарија, водечкиот извозник на електрична енергија во Југоисточна Европа, ќе ги искористи големите приливи од производителите на енергија кои се главно државни за да ги заштити бизнисите и потрошувачите од зголемените трошоци за електрична енергија.

Демонстрантите ги повикаа пратениците пред зградата на парламентот да ги заштитат рудниците и електраните во Марица и комплексот источен лигнит во јужна Бугарија, кои обезбедуваат работа за повеќе од 10.000 луѓе.

Групата за заштита на животната средина Гринпис ја повикува Бугарија да се фокусира на обновливите извори на енергија и обезбедување нови работни места во регионот, наместо да одржува постројки кои ја загадуваат животната средина.