Проширувањето на Шенген зоната е доведено во сериозен сомнеж пред клучното гласање во Брисел во четврток, бидејќи Австрија и Холандија сè уште имаат резерви за прием на Романија и Бугарија, објави денеска Euronews.

Се очекува во четврток министрите за внатрешни работи од Европската унија (ЕУ) да гласаат за кандидатурите, но проблемот е што немаше договор од сите членки ниту на денешната средба на евроамбасадорите.

-Австрија е главниот противник, јасно е дека нема консензус и оние кои не се согласуваат ќе ги изнесат своите ставови во текот на дебатата, изјавија двајца високи дипломати на ЕУ, кои сакаа да останат анонимни поради чувствителноста на прашањето.

Австрија, која се очекува да добие повеќе од 95.000 барања за азил оваа година, тврди дека новиот прилив на баратели на азил преку рутата на Западен Балкан покажува дека проширувањето на Шенген кон исток треба да се одложи.

Холандија е отворена за пристапување на Романија, но останува против влезот на Бугарија поради, како што вели, нерешените елементи на владеењето на правото.

И Австрија и Холандија имаат намера да го поддржат третиот вонреден кандидат за пристапување во Шенген, Хрватска, што го прави нејзиното прифаќање дури и пред гласањето неспорно.

Чешка, како претседавач со претседавањето со Советот на ЕУ, и покрај неповолните околности, планира да го подели гласањето во четврток, едното за Хрватска, а другото за Бугарија и Романија, „иако дневниот ред може да се промени во последен момент“.

Дипломатите посочуваат дека дури и Романија да го надмине противењето на Австрија, таа ќе остане блокирана бидејќи нејзината кандидатура е „политички и технички испреплетена со бугарската“.

Негативниот исход ќе нанесе политички удар и на Романија и на Бугарија, бидејќи тие две земји се на листата на чекање за Шенген најмалку од 2011 година, многу пред Хрватска.

Советот на ЕУ би можел да се врати на ова прашање во март, под претстојното шведско претседателство, оценуваат европските дипломати.

Бугарскиот министер за внатрешни работи Иван Демерџиев навести дека неговата земја ќе им возврати на Австрија и Холандија доколку кандидатурата на неговата земја не биде успешна, но тој не објасни што би значело тоа во пракса.

„Холандија и Австрија се обидуваат да ги надминат своите внатрешни проблеми преку позицијата што ја заземаат кон Бугарија, но треба јасно да се забележи дека тоа не е европска позиција. Нашиот одговор ќе биде реципрочен на она што го добиваме“, изјави Демерџиев во вторникот за Euronews Bulgaria.

Шенген дозволува прекугранично патување без пасоши, во моментов опфаќа 26 земји, вклучувајќи 22 членки на ЕУ и речиси 420 милиони граѓани.

Само Ирска, која преговараше за клаузула за откажување пред неколку децении, и Кипар, кој останува поделен меѓу северот и југот, не поднеле барање за приклучување кон зоната.

Фото: ЕУ