Клучната задача на новиот американски амбасадор во Србија, Кристофер Хил, ќе биде да го обезбеди признавањето на Косово од страна на Србија, и нема сомнение во тоа, вели Љиљана Смајловиќ.

Смајловиќ оценува дека кадровскиот потег на Вашингтон се однесува на обидот на американскиот претседател Џозеф Бајден да биде „поефикасен“ на Балканот отколку неговите двајца претходници.

„Кога американскиот претседател ќе повлече таков дипломат од пензија, тој не го прави тоа за да го назначи само за американски амбасадор во Белград, туку да биде главниот човек на Америка во регионот. Зборот на Хил од Белград ќе значи повеќе од зборовите на американски амбасадор во Приштина, Сараево или Скопје“, Вели Смајловиќ за Танјуг.

Како што вели, назначувањето на Хил на функцијата амбасадор во Србија може да изгледа како лоша вест за официјален Белград, бидејќи, како што наведува, станува збор за ветеран од американската политика, кој развил соработка и стекнал добри односи по суровата политика и строг и не особено пријателски однос кон Србите.

Од друга страна, според Смајловиќ, тоа може да биде добра вест за опозицијата во Србија, која, како што вели, ќе биде среќна за амбасадорот кој би можел да биде построг кон Александар Вучиќ бидејќи, како што наведува, најверојатно ќе застане на страна со косовските Албанци повеќе од ова претходно го правеа некои американски службеници од амбасадите на регионот.

Зборувајќи за дипломатскиот ангажман на Хил на Балканот во текот на 1990 -тите, Смајловиќ рече дека првиот ментор на Хил во Стејт департментот бил Ричард Холбрук, главниот преговарач на САД за време на мировните преговори во Дејтон, и дека тој „го извлече од анонимност“, а подоцна и влијаеше врз него. Таа додаде дека Хил посредувал во преговорите меѓу Белград и Приштина пред бомбардирањето во 1999 година.

„Колку што Хил рече дека тоа е негов неуспех и дека не успеа да ги помири двете страни, мислам дека никогаш не беше идеја (Слободан) Милошевиќ да се помири со Ругова, туку да го подготви теренот за она што ќе се случи следно,  наведува  Смајловиќ.

Таа наведува дека Хил одржувал врски со ОВК и дека го поврзал Холбрук со ОВК, како и дека додека Холбрук бил во јавна бура, тој бил „зад екранот“ подготвувајќи се за бомбардирањето на Србија, односно побарал Повлекувањето на Србија од Косово и Метохија.

„Ова е обид да се направи нешто што беше суштината на ангажманот на Бајден на Балканот, и тоа отсекогаш беше притисокот врз Србија, и Србија секогаш беше виновна за се. Сепак, тоа не мора да значи дека ќе има вистински и многу жесток притисок врз Србија“, наведува Смајловиќ.

Како позитивна страна на назначувањето на Хил, таа наведува дека е дипломат кој ја разбира ситуацијата во регионот и дека, како што вели, веројатно ја разбира подобро отколку во 1998 и 1999 година, како и дека имал многу време „да размисли што Америка погрешно работеше на Балканот“.

Исто така, потсетува дека Хил бил испратен како амбасадор во Ирак по ангажманот околу Косово и дека Американците, по „премногу лесните“ успеси на Балканот, биле охрабрени да продолжат со интервенции и промени на режимот.

„Се заврши лошо, како и амбасадорската улога на Хил во Ирак. „Ако бараме добро во неговото назначување, мислам дека Хил може подобро од другите да види што е погрешно во она што го направија Американците овде во 1998 и 1999 година“, рече Смајловиќ.

Таа вели дека САД не создале „демократска оаза“ на Косово и не успеале да ги убедат своите европски сојузници да го признаат Косово, поради што очекува, според неа, Хил да има поинтелигентен и балансиран пристап кон регионот отколку во минатото.

Коментирајќи ја оценката дека задачата на Хил ќе биде да го намали влијанието на Русија и Кина, Смајловиќ вели дека тоа се подразбира и дека Американците секогаш сакаат да го намалат влијанието на тие две земји, но дека борбата за влијание во моментов се води во Африка, Сирија, Иран …

„Во секој случај, каде и да оди американскиот амбасадор, тој секогаш ќе се обидува да го намали влијанието на Русија и Кина, какво и да е тоа влијание“, наведува Смајловиќ.