Невиден дипломатски скандал во Етиопија успеа да предизвика она што ретко се случува – да ги обедини Србија и земјите од поранешна Југославија.

Официјални претставници на Етиопија упаднаа во зградата на српската амбасада во Адис Абеба, наречена „Куќата на Тито“, прекршувајќи ги меѓународните протоколи, додека српскиот амбасадор Александар Ристиќ беше на одмор во Србија, бидејќи тие смета дека зградата им припаѓа на нив.

Но, бидејќи објектот се уште е предмет на сукцесија, сите шест земји на СФРЈ се споија и побараа ситуацијата да се врати во претходната состојба. Според информациите на српските медиуми од дипломатските кругови, се случил досега невиден инцидент во дипломатската практика, на 23 октомври 2020 година. Официјални претставници на Етиопија упаднаа во дворот на амбасадата ненајавено и извршија инцидент без преседан.

„Домарите на амбасадата протерани со физичка сила, а претставници на владата на Етиопија влегоа во зградата. Ги пребараа архивите на амбасадорот, преписките и личните предмети, што е невиден чин во меѓународните односи и флагрантно кршење на Виенската конвенција дипломатска мисија на друга земја без дозвола, а да не зборуваме за други дејствија “, открива изворот.

Србија веднаш, како дипломатска мерка на протест, го спушти нивото на односите на ниво на работодавач, и оттогаш, како што вели изворот со заедничка борба на земјите од поранешна СФРЈ се обидува да го врати објектот.

„Амбасадорот Ристиќ повика на скандал без преседан на консултациите во Србија. Сите пет југословенски земји побараа етиопските власти да се повлечат и зградата да биде предмет на понатамошно наследување. Сите земји испратија заедничка нота во февруари оваа година, преку мисија во Њујорк до министерот за надворешни работи на Етиопија. Српските официјални претставници исто така напишаа, но одговорот не е стигнат до денес“.

Овој развој на настаните не беше очекуван, наведува соговорникот, бидејќи Етиопија се сметаше за пријателска земја. Сепак, беше невообичаена ситуација прашањето за „раздор“ да стане точка што ја обединува поранешната СФРЈ.

Зошто оваа зграда е толку пожелна?

Соговорникот вели – тој е еден од најубавите во центарот на Адис Абеба.

Царот на Етиопија, Хаиле Селасие, заедно со земјата, му го подари на Јосип Броз Тито и тогашната СФРЈ со кралски декрет во 1959 година, како еден вид симбол на пријателство за време на официјалната посета на Тито.

Зградата се наоѓа во улица именувана по Јосип Броз Тито, а самата зграда е позната во Адис Абеба како „куќата на Тито“. Според него етиопски весник потоа го емитувал говорот на Тито, во кој тој му се заблагодарил на царот за зградата што била донирана.

„Имајќи предвид дека Тито не беше во можност да го користи, тој беше отстапен и искористен за сместување на амбасадата и резиденција на амбасадорот на поранешна СФРЈ“, наведува соговорникот за српските медиуми.

Прашањето за сопственост не беше поставено, а како што тврди тој, немало потреба од имотен лист, имајќи предвид дека постоел декрет на царот.

„Како и да е, поранешната СФРЈ ја започна постапката за регистрирање права и имот во јавни книги во текот на 1970 -тите, но етиописката страна никогаш не ја заврши постапката. Документацијата беше запечатена и внимателно чувана по револуцијата во 1974 година, и нема сомнение дека царскиот декрет е уште се во Етиопија. Прашањето за сопственост на зградата не беше покренато од 1974 до 1991 година, по што започна притисокот“.

Во јуни 2018 година, вели тој  сегашниот режим на Етиопија, како одговор на белешките на наследниците испратени во врска со статусот на сопственост на зградата, изјави дека зградата е сопственост на Етиопија.

“Претходно, немаше проблеми со промена на името на услугите за клиенти во различни јавни претпријатија, бидејќи СФРЈ, потоа СРЈ, потоа СЦГ и конечно Србија беа на сметките за вода, електрична енергија и телефон. Тоа би било тешко да се постигне ако само „Договорот за закуп на зградата беше во прашање“

Фотографиите до кои дојдоа некои медиуми покажуваат дека сефовите, кои се во сопственост на Србијаи треба да бидат недопирливи, биле искршени.

Скапи слики, полици, теписи исфрлени од резиденцијата и фрлени во трошен склад, без никаква заштита, оставени да пропаѓаат.

МСП за Блиц вели дека тие направиле се што е во нивна моќ, но и да продолжат, со сите дипломатски средства, да работат на исправување на грешката и враќање на ситуацијата во претходната состојба.

„Заедно со другите држави наследници на поранешна Југославија, и во согласност со Виенската конвенција и дипломатската практика Србија интензивно работи на надминување на моменталната ситуација во Етиопија, околу зградата на амбасадата во Адис Абеба“, соопшти МСП.