Можете да го подготвите и ако живеете во стан!
Кисела зелка е традиционална зимска салата на српската трпеза и состојка која се користи за приготвување на далеку познати српски зимски јадења, како подварак (без месо и со месо) и незаменливата сарма, а можете да ја јадете и како редовна салата со малку зачини, мелената пиперка оди феноменално, а тоа е вистинска ризница на витамин Ц подготвена на овој начин.
Токму поради овие деликатеси секое домаќинство е многу важно да има зелка во текот на целата зимска сезона. И многу луѓе го ставаат во замрзнувачи на крајот на сезоната, не толку поради причината „да не се фрли“, туку затоа што сармата од кисела зелка е попопуларна од која било друга сарма.
Постојат безброј рецепти и начини како да ја ставите зелката во буриња и кади. Заедничко на сите им е тоа што зелката се разредува, се посолува и се прелива со вода.
Но, почетниците мора да знаат дека тајната е во тоа што количината на сол не е поврзана со количината на зелката, туку со количината на вода што се прелива врз неа.
Еве го наједноставниот рецепт:
Килограм сол на 30 кг зелка.
Според овој рецепт, зелката традиционално се кисели во многу пиротски домаќинства. Покрај зелка, потребни ви се: килограм сол на 30 кг зелка, подебела памучна крпа, камен или тегла со волумен од 1,5 л.
Подготовка: Главите од зелката, исчистени од површинскиот слој на листовите, измијте ги, на коренот исечете крст и наредете ги во буре. Неколку главици зелка исечкајте ги на четвртинки и половинки и турнете ги меѓу целите глави за да се заглават, односно цврсто да застанат.
Истурете вода два прста над зелката. Над зелката ставете дрвена или пластична преса. Ставете камен или тегла полна со вода над преса. Раширете ја крпата и ставете ја потребната количина сол, завиткајте ја и ставете ја до каменот. Солта полека ќе се раствори и ќе падне на дното, па затоа не е неопходно да се префрли саламура.
Затворете го бурето и повремено контролирајте ја количината на вода неколку дена. Додадете вода по потреба, за да не се главите од зелката надвор од водата. Притоа, исплакнете го каменот, а ако се користи тегла, мора да се измие однадвор.