logo
logo
logo

Парното со Скопје: МОЖ‘ ДА ГО БИДЕ, НО НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ

Vecer | 25.09.2023

Парното со Скопје: МОЖ‘ ДА ГО БИДЕ, НО НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ

Дали дел од Скопје зимава ќе остане без парно или со млаки радијатори, ако не се постават цевките од топловодот на опожарениот мост „Беласица“? Од ЕСМ која управува со скопското парно и треба да ги постави цевките на мостот велат дека немаат дозвола за тоа, но тврдат дека грејната сезона ќе почне навреме бидејќи делот од топловодот на мостот не е причина за одлагање на почетокот на грејната сезона.

Првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимоски втор пат годинава изјави дека граѓаните ќе бидат соочени со високи сметки за парно, ако не се поврзе топловодот од топланата „Исток“ со оној од топланата „Запад“ кој минува преку мостот „Беласица“. Тоа е важно бидејќи топлинската енергија произведена од ТЕ-ТО е 3 пати поевтина од другата.

Експерти и познавачи на состојбите, пак, велат дека е можно дел од општина Аеродром и населбата Лисиче зимава да останат без парно или со млаки радијатори, ако не се инсталира овој дел од топловодот на мостот „Беласица“. Така граѓаните ќе го платат цехот од караницата меѓу Градот и ЕСМ.

Од државната ЕСМ која управува со скопското парно уверуваат дека тие се подготвени да ги постават цевките, но процесот е во застој бидејќи немаат дозвола од Град Скопје за да ја почнат постапката.

– АД ЕСМ е подготвен, по добиена дозвола од Градот Скопје, да ги постави новите топловодни цевки на мостот „Беласица“ и ќе вложи максимални напори нивната монтажа да се заврши во најкраток можен рок. ЕСМ во изминатиот период во целост го заврши отстранувањето на опожарениот топловод на мостот „Беласица“, како и сите подготвителни активности за поставување нови топловодни цевки кои се веќе пренесени на локацијата – велат од ЕСМ.

Оттаму убедуваат и дека нема причина за одлагање на стартот на грејната сезона.

– Опожарувањето на мостот не е причина за одложување на стартот на следната грејна сезона, која почнува во октомври 2023, и сите потрошувачи ќе имаат сигурна и непрекината испорака на топлинска енергија – велат од ЕСМ.

Но, тие не одговорија како планираат да го решат проблемот со Градот Скопје околу санацијата на мостот и поставувањето на топловодните цевки. Нема одговор ниту од Град Скопје за причините поради кои не дава дозвола за поставување на тополоводот.

Проблемот со поставување на топловодните цевки на мостот Беласица настана по извештајот на Институтот за сеизмички отпорни градби и климатски промени во кој беше посочено дека прво треба да се отстранат опожарените цевки, да се санира мостот, па дури потоа да се постават новите цевки.

– Потребна е санација на плочата над примарните цевки за парно со торкретирање за да се врати заштитниот слој од бетон кој ја штити ребрастата арматура од корозија. Потребно е и да се врати паднатиот бетон на некои површини од долната плоча и вертикалните ребра на сандачестите носачи. За да може да се спроведе санацијата на мостот неопходно е да се извадат цевките за парно кои се наоѓаат под мостот – појасни професорот Михаел Гаревски од овој Институт.

Градот смета дека санацијата на тој дел од мостот треба да ја заврши ЕСМ, а компанијата смета дека тоа треба да го заврши Градот.

Од поставувањето на топловодните цевки на мостот ќе зависи дали топлината од ТЕ-ТО ќе може да се пренесе на другата страна од мостот што според првиот човек на РКЕ Бислимоски, ќе ја определи и евентуалната нова цена на парното.

– Доколку не работи ТЕ-ТО ќе ни се случи ценовна катастрофа со топлинската енергија во Скопје – рече Бислимоски.

Тој пред два дена изјави дека токму овој дел од топловодот е важен бидејќи низ него минува топлината од ТЕ-ТО која има 3 пати пониска цена од другата топлана.

Производителот на енергија ТЕ-ТО е важен бидејќи обезбедува 60 отсто од топлинската енергија, додека 40 отсто е од топланите во Скопје.

Бислимовски изјави и дека очекува решение на проблемот меѓу ЕСМ и Градот.

– Во Град Скопје и ЕСМ има разумни луѓе и сметам дека ќе се договорат – рече Бислимоски додавајќи дека проблемот со дозволата за поставување на цевките ќе се реши.

Тој информира дека скопјани до решавање на проблемот ќе плаќаат ланска цена на парното.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2023 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MEDIANET LTD Skopje Copyright © 2004-2023. Vecer.mk