logo
logo
logo

Витаминот Б12 е важен за луѓето постари од 50 години, а најмногу го има во овие намирници!

Vecer | 17.11.2021

Витаминот Б12 е важен за луѓето постари од 50 години, а најмногу го има во овие намирници!

Витаминот Б12 е важен за луѓето постари од 50 години, а најмногу го има во овие намирници!

Сите знаеме дека здравата исхрана е важна, а можеби не знаете дека во одредени години треба да внесувате повеќе хранливи материи кои се прилагодени на тело.

Меѓу нив е и витаминот Б12, кој е важен за метаболизмот, создавање на црвени крвни зрнца, ДНК, функциите на имунолошкиот систем... Секако, витаминот Б12 игра важна улога и за здравјето на срцето и мозокот.

По 50-тата година, способноста на телото да го апсорбира витаминот Б12 полека се намалува, па затоа е важно да се зема повеќе од вообичаено.

Еве во која храната го има!

Витаминот Б12 ќе го најдете во црвеното месо, во месо живина, јајцата, рибата и млечните производи.

Експертите предупредуваат дека луѓето постари од 50 години кои конзумираат вегетаријанска или веганска исхрана имаат уште пониски нивоа на витамин Б12, посебно внимание треба да се обрне ако се храните на тој начин. Неговата апсорпција инхибирана и анемија, како и болести како што се Кронова (стеснување на танкото црево) или целијачна болест (автоимуна болест во организмот кој не поднесува глутен).

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk