Само неколку дена нè делат од Велигден, а подготовките за вапсување на јајцата се во полн ек. Иако досега сигурно сте слушнале за бројни техники, ние ви носиме една од наједноставните - користете чај од хибискус и на сосема природен и лесен начин ќе добиете прекрасни јајца кои, сигурни сме, ќе ги шармираат сите!
Имено, за овој начин на боење ви се потребни бели јајца, но доколку имате жолти, можете да ги избелите.
Потребни состојки:
- чај од хибискус
- бели јајца
- 80 г чај од хибискус (доволно за 10 јајца)
- алкохолен оцет
- стреч фолија
Постапка:
Нежно исплакнете ги јајцата во млака вода пред да ги варите. Потоа ставете ги во тенџере со половина литар ладна вода и 400 мл алкохолен оцет и варете ги 11 минути. Кога ќе се појави пена на површината на водата, внимателно отстранете ја со лажица. Потоа прелијте ги јајцата со ладна вода и повторно избришете ги со чист сунѓер.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата