logo
logo
logo

Што се капари или капери

Vecer | 20.12.2021

Што се капари или капери

Каперите (француски: cápre, грчки: kápparis) се цветните пупки на растението, кое уште од античко време е познато како додаток во јадењата, лековито растение и афродизијак.

Цветни пупки со големина на грашок растат на стебленца од лиснати гранчиња.

Деликатните бело-виолетови цветови се отвораат само еднаш, кратко помеѓу утро и пладне.

Грмушките од капер, во зависност од видот, напредуваат на сува почва или во плитка, морска вода.

Успева во јужна Европа, речиси низ целиот Медитеран.

Капери не се ништо друго освен континуирани цветни пупки на грмушката капер, која расте и дава најсеопфатна жетва во медитеранските земји: Италија, Турција, Грција, како и во Азија, Кавказ и Крим.

Употреба

Сè уште затворените пупки се берат рачно во рана пролет и не се јадат сирови. Само по еден ден сушење и потопување во морска вода, солен раствор, оцет или масло, тие се подготвени за употреба.

Се формираат капринска киселина и сенфолглукозид, кои на каперите му даваат лут вкус. Каперите треба да бидат затворени од маслиново до сино-зелена боја и што е можно помали.

Највкусни се тогаш, но и поскапи се поради потешката жетва.

Посебно се ценат каперите од Франција.

Се користат како прилог, потопени во оцет или масло.

На Санторини специјалитет се киселите и солените листови од капер. Тие се незаменлив додаток во италијанската и шпанската кујна. Во топлите јадења се додаваат само на крајот.

Кај нас се познати како додаток на солени сардини и татарски стек или во капрезе салата со домати.

Што се капери и како изгледаат?

Земајќи ги предвид суптилностите на готвењето, секоја домаќинка порано или подоцна наидува на рецепти, каде што каперот е една од главните или дополнителните компоненти.

Имајќи идеја за тоа што се овие капери и како изгледаат, ќе треба само да ја заложите компонентата со тоа што ќе ја купите во продавница или, ако е можно, ќе земете производ собран со свои раце.

Во нивната сурова форма, таквите неоткриени пупки не се погодни за храна, па затоа се претходно маринирани. Во процесот на солење капери, тие целосно ги откриваат своите својства и ја ослободуваат карактеристичната горчина карактеристична за свежото овошје.

Откако ќе го пробате вкусот на капер, веднаш се постигнува нивното благотворно влијание врз карактеристиките на јадењата: сочни, малку обложени, миризливи пупки со лесна, зачинета, кисела нота максимално ја збогатуваат палетата на јадења.

Каперите, чии корисни својства се импресивни, не само што ќе го подобрат вкусот на кулинарските јадења, туку ќе станат и вреден додаток кој стократно ќе ги зголеми нивните хранливи карактеристики.

Каприте се богати со витамини А, Ц, Е, К, група Б, голем број минерали. Тие содржат доволно протеини, масти, јаглени хидрати, есенцијални масла, гликозиди и други важни елементи. Калоричната содржина на производот е само 23 kcal на 100 g.

Содржат флавонол кверцетин што ја подобрува состојбата на кожата, го ублажува воспалението, помага при алергии. Истата компонента го спречува формирањето на канцерогени клетки во телото и ја одржува нормалната структура на ДНК.

Каде се додаваат капери?

Со додавање на вообичаените јадења, рецептите тривијално стануваат одлични и необични, добивајќи оригиналност и ексцентричност. Природната компонента делува на кулинарски композиции слични на натриум глутамат, подобрувајќи го вкусот на основните производи и истовремено зголемувајќи ја чувствителноста на вкусот.

Капри се додаваат во исечена форма во месо, риба, сос или топли јадења на почетокот.

Маринирани пупки може да се додадат во тестенини, пица или да се зачинат со кој било сендвич.

Малку претходно натопени во посолена вода каперси, можаат да се додадат во салатата „Оливие“.

Најкорисните јадења со капри се оние што содржат компонента без термичка обработка. Еден од овие композиции ќе биде салата. Можете да го подготвите користејќи едноставни препораки од следниот рецепт или со поврзување на вашата имагинација, креирајте ја вашата единствена, најквалитетна верзија на мезе за уживање.

Салата со капари:

Компоненти:

капaри - 2 лажици.

пилешко филе - 300 g;

варено јајце - 2 парчиња;

ореви - 2 лажици. лажици;

сируп од јаболко - 1 лажиче;

павлака или јогурт - 2 лажици. лажици;

сол, бибер, зачини.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk