Повеќето луѓе кога го вадат месото од замрзнувач, го ставаат на кујнскиот пулт за побрзо да се одмрзне, без да размислуваат дали е добро.
Според „Cleaneatingmag“, месото не треба да се остава на собна температура повеќе од два-три часа. На пример, кога месото ќе се остави на површината на кујната еден ден, може да достигне температура од повеќе од четири степени, што предизвикува огромен раст на бактерии.
Покрај тоа, опцијата за одмрзнување со топла вода не е добра. Површинскиот слој на месото се одмрзнува побрзо и влегува во процесот на готвење под млаз топла вода. Затоа постудената вода е подобар начин за одмрзнување.
Уште подобар начин е да го оставите месото во фрижидер да се одмрзне, доколку не ви се брза. Потребно е да отстои околу 24 часа во фрижидер, по што станува подготвен за подготовка
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата