logo
logo
logo

Зошто тиквата треба да стане дел од вашата исхрана

Vecer | 13.11.2025

Зошто тиквата треба да стане дел од вашата исхрана

Тиквата е многу повеќе од декорација за прозорци и симбол на есента. Потекнува од Северна Америка, но денес е составен дел од кујната на сите континенти. Во народната традиција, таа отсекогаш била синоним за изобилство и здравје, а модерната наука само го потврдила тоа – богата е со витамини, минерали, антиоксиданси и влакна, а во исто време има многу малку калории.

Иако често се класифицира како зеленчук, тиквата е всушност овошје, бидејќи содржи семки. Нејзината портокалова нијанса доаѓа од бета-каротен, растителен пигмент кој во телото станува витамин А - клучен за видот, имунитетот и здравјето на кожата. Во само една чаша варена тиква, има само 49 калории, но речиси 80 проценти од дневните потреби за витамин А, заедно со значителни количини на витамин Ц, калиум, железо и влакна, објавува Healthline.

Храна што храни, а не дебелее

Тиквата често се нарекува „лесна храна“ бидејќи има екстремно ниска енергетска содржина и висока хранлива вредност. Повеќе од 90 проценти од нејзиниот состав е вода, што ја прави совршен сојузник за оние кои сакаат да се хранат здраво без да се здебелат. Влакната во тиквата го стимулираат варењето, даваат чувство на ситост и помагаат во регулирањето на телесната тежина, додека нејзините минерали и витамини го одржуваат нормалното функционирање на органите и мускулите.

Природна заштита од болести

Благодарение на изобилството на каротеноиди – првенствено бета-каротен, лутеин и зеаксантин – тиквата му помага на телото да се одбрани од слободните радикали, нестабилни молекули кои ги оштетуваат клетките и го забрзуваат стареењето. Овие антиоксиданси го намалуваат ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања, дијабетес и одредени видови рак. Тие исто така делуваат како природна заштита за кожата од сончевото зрачење и предвремените брчки.

За силен имунитет

Тиквата е ризница на витамини кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Бета-каротенот, кој се претвора во витамин А во телото, помага во создавањето бели крвни клетки – првата линија на одбрана од инфекции. Витаминот Ц го поттикнува заздравувањето на раните и го забрзува закрепнувањето, додека витаминот Е, железото и фолната киселина дополнително го зајакнуваат имунитетот. Затоа тиквата се препорачува во сезоната на настинки и грип, кога на телото му е потребна природна поддршка.

За остар вид и здрави очи

Некогаш бабите велеа дека тиквата „ги чисти очите“ – денес знаеме дека биле во право. Витаминот А и каротеноидите што ги содржи се неопходни за правилно функционирање на мрежницата и очните мускули. Редовната употреба на тиква може да го намали ризикот од катаракта и макуларна дегенерација, болести што ја придружуваат староста. Лутеинот и зеаксантинот дополнително ги штитат очите од оштетување предизвикано од светлина и оксидативен стрес.

За здраво срце и крвни садови

Тиквата е богата со калиум, влакна и витамин Ц – комбинација што директно влијае на здравјето на срцето. Калиумот помага во регулирањето на крвниот притисок и спречува грчеви, додека влакната го намалуваат нивото на „лош“ холестерол во крвта. Антиоксидансите од тиква ја спречуваат оксидацијата на мастите во крвните садови, со што се намалува ризикот од затнати артерии, срцеви удари и мозочни удари.

Против стареење и оштетување на кожата

Бета-каротенот и витаминот Ц ја прават тиквата вистински сојузник на убава кожа. Бета-каротенот делува како природен крем за сончање и ги обновува клетките, додека витаминот Ц го стимулира производството на колаген – протеин кој ѝ дава на кожата еластичност и цврстина. Покрај тоа, витаминот Е и лутеинот ги штитат клетките на кожата од оксидативно оштетување и помагаат кожата да остане мазна и хидрирана.

Против рак и воспаление

Благодарение на високата содржина на каротеноиди и други антиоксиданси, тиквата му помага на телото да ги неутрализира процесите што можат да доведат до формирање на канцерогени клетки. Студиите покажуваат дека луѓето кои редовно јадат храна богата со каротеноиди имаат помал ризик од развој на рак на дојка, бели дробови, простата и дебело црево. Истите овие состојки ги намалуваат и воспалителните процеси во телото, па затоа тиквата се препорачува и за хронични воспаленија и проблеми со зглобовите.

Разновидна и лесна за подготовка

Тиквата е исклучително прилагодлива во кујната. Може да се пече, вари, пече на скара или да се пасира во супи и пире. Одлично оди со зачини како што се мускатно оревче, цимет и ѓумбир, а може да биде и основа за посни и слатки јадења. Нејзините семки се особено хранливи: тие се богати со цинк, железо и здрави масти, а се користат и за производство на вредно масло.

За брза подготовка, можете да користите и пире од конзервирана тиква, но секогаш проверете дали нема додаден шеќер или адитиви. Најлесниот начин да уживате во нејзиниот вкус е да ја испечете во рерна со малку маслиново масло, сол и бибер – аромата што го исполнува домот е доволна причина да ја направите постојан дел од вашата трпеза.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk