Кога некој ќе спомне страчатела, повеќето луѓе веднаш помислуваат на сладолед – кремаста млечна основа испреплетена со тенки парчиња чоколадо.
Она што многу луѓе не го знаат е дека името страчате во италијанската кујна се однесува на две сосема различни, но подеднакво интересни јадења: свежо сирење од Апулија и традиционална римска супа од јајца. Три јадења, три текстури, едно име – и интересна приказна зад секое од нив.
Сладолед Страчатела
Сладоледот Страчатела потекнува од Бергамо и е создаден во 1960-тите. Станува збор за кремаст сладолед на база на млеко и павлака, на кој на крајот се додава растопено темно чоколадо. Чоколадото се стврднува при контакт со ладниот сладолед и се крши на тенки парчиња, што ги дава карактеристичните неправилни ленти и парчиња чоколадо по кои е познат сладоледот.
Сирење Страчатела
Сирењето страчатела е свеж италијански млечен производ кој доаѓа од регионот Апулија и често се користи како фил во познатата бурата. Ова се меки ленти моцарела кои се мешаат со свежа павлака, создавајќи богата, кремаста и малку еластична текстура.
Ова сирење има исклучително деликатен, млечен вкус и е совршено во различни комбинации: на топол леб, со свежи домати и маслиново масло, во салати, на пица или со тестенини. Поради својата текстура и свежина, обично се јаде сурово, а не зготвено, пишува Index.hr.
Страчатела супа
Оваа варијација на страчатела доаѓа од Рим и е традиционална супа направена со јајца и рендано сирење, најчесто пармезан, кои брзо се мешаат во топла супа од бујон. Резултатот се „искинати“ парчиња јајце слични на ленти кои лебдат во супата – оттука и името. Страчатела ала Романа често се служи како лесно јадење, особено во постудените месеци или како предјадење за време на празниците.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата