logo
logo
logo

Сакате виршли?! Знаете ли како се приготвуваат ПРАВИЛНО?

Vecer | 28.09.2025

Сакате виршли?! Знаете ли како се приготвуваат ПРАВИЛНО?

Ако приготвувате виршли во вода, правите голема грешка. Еве еден едноставен трик како да ги направите меки, вкусни и полни со арома - без да го изгубат својот вкус.

Виршлите се омилена „домашна“ брза храна на многу луѓе - идеални кога сакаме брз појадок или вечера. Готови се за само неколку минути, а со сенф, кечап или вашиот омилен прилог, тие стануваат вкусен и едноставен оброк. Сепак, повеќето луѓе прават една голема грешка кога ги подготвуваат.

Најчеста грешка - готвење во вода

Многумина од нас, брзајќи, само ги ставаат виршлите во тенџере со вода и ги варат неколку минути, како јајца. Сепак, експертите предупредуваат дека ова не е добар начин за подготовка. Во повеќето случаи, виршлите се полуготов производ, наменет за брзо загревање или кратка термичка обработка - најдобро е да ги пржите во тава додека не добијат крцкава кора.

Ако ги готвите во вода, ќе апсорбираат многу течност, а во исто време ќе ослободат дел од својот вкус во водата. Кога ќе останат предолго во врела вода – што често се случува кога правиме повеќе работи одеднаш – тие стануваат лепливи и безвкусни.

Како правилно да подготвите хот-догови – трик со цедалка

Наместо да ги готвите директно во вода, постои едноставен трик: Наполнете го тенџерето до половина со вода и оставете го да се загрее. Ставете метална или обична цедалка над тенџерето, наредете ги виршлите врз неа и покријте. На тој начин ќе се варат на пареа – без да апсорбираат вишок вода и да го изгубат вкусот. Резултатот? Виршлите ќе бидат меки, топли и многу повкусни отколку кога ги готвите во вода.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk