logo
logo
logo

Три 3 моќни состојки од кујната кои го зајакнуваат имунитетот и штитат од есенски вируси

Vecer | 30.09.2025

Три 3 моќни состојки од кујната кои го зајакнуваат имунитетот и штитат од есенски вируси

Кашлицата, затнатиот нос и гребењето во грлото стануваат сè почести со доаѓањето на есента и постуденото време. Сезоната на вируси и настинки е пред врата, а меѓу првите инфекции што се очекуваат се респираторните заболувања, најчесто предизвикани од риновируси. Овие бројни соеви на вируси се одговорни за настинките, но тие можат да се избегнат ако го зајакнеме нашиот имунитет – вклучително и со храна што веќе ја имаме во нашата кујна.

Како природно да го зајакнеме имунитетот

Познатата германска докторка, автор на неколку книги за имунитет и подкастер Франциска Рубин ги препорачува овие средства за зајакнување на имунитетот:

Моќен мед

Поради содржината на водород пероксид, кој го произведува ензим во пчелната плунка, медот има антибактериско дејство. Исто така, содржи флавоноиди и корисни киселини. Во цревата, каде што се наоѓаат 80 проценти од нашиот имунитет, киселините ја поддржуваат здравата цревна флора со поттикнување на растот на бифидобактериите што го зајакнуваат имунитетот, што го инхибира растот на потенцијално штетните бактерии. Австриска студија покажа дека редовната консумација на мед значително го подобрува имунолошкиот статус на испитаниците, пишува Живим.

Д-р Рубин препорачува земање две лажици мед дневно во текот на осум недели. Можете да го додадете во храна, топли пијалоци (не жешки) или да го земате самостојно.

Ѓумбир

Покрај медот, ѓумбирот е важен сојузник на имунолошкиот систем во подготовка за есенски и зимски вируси.

Содржи бројни биоактивни соединенија, од кои најпознати се ѓумбироли, шогаоли, разни фенолни соединенија и терпени. Ова го прави ѓумбирот добар сојузник во борбата против, на пример, респираторниот синцицијален вирус (RSV); Ѓумбирот може да го стимулира производството на интерферон-б (IFN-б) во мукозните клетки, што може да помогне во раната одбрана од вируси, може да ги намали воспалителните маркери и да се меша со сигналните кинази (на пр. JAK2), кои се важни за репликација на, на пример, вирусот на грип. Затоа, пијте чај од ѓумбир, изрендајте го во вашите оброци или едноставно измешајте чај од ѓумбир со малку мед и сок од лимон. Поради витаминот Ц, лимонот е уште еден неопходен помагач во зајакнувањето на имунолошкиот систем.

Неопходниот витамин Ц

Бројни студии за настинки, грип и пневмонија покажуваат дека витаминот Ц може да го намали ризикот од вирусни инфекции и да го скрати нивното траење. Ако не сте љубител на чај, направете имунолошки засилувач и земајте по една лажичка секој ден за да го зајакнете вашиот имунолошки систем.

Како да направите моќен имунолошки засилувач?

Состојки:

50 грама ѓумбир

1 органски лимон

500 грама течен мед

1 тегла со капак

Подготовка:

Добро измијте го свежиот корен од ѓумбир и изрендајте го ситно.

Измијте го и исечете го лимонот на тенки парчиња и ставете го во тегла со капак со мед.

Како лек, земајте по една лажичка ѓумбир мед три пати на ден во текот на три недели, потоа направете пауза од една недела и земајте го уште три недели, советува д-р Рубин.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk