logo
logo
logo

Кафето може да биде еден од најздравите пијалаци во денот – но само ако му ја додадете вистинската состојка

Vecer | 04.10.2025

Кафето може да биде еден од најздравите пијалаци во денот – но само ако му ја додадете вистинската состојка

Колку пати сте слушнале дека кафето е нездраво? Сепак, утринската шолја кафе е ритуал што повеќето луѓе не можат да го прескокнат. Она што можеби не го знаете е дека кафето всушност може да биде еден од најздравите пијалоци во денот – но само ако ја додадете вистинската состојка во него. Оваа тајна ја сподели д-р Саураб Сети, гастроентеролог образован на Харвард со повеќе од 1,3 милиони следбеници на Инстаграм, чии совети редовно стануваат вирални.

Како што истакнува тој, три едноставни додатоци можат да го претворат кафето во сојузник за здравје, помагајќи во регулирањето на крвниот притисок, шеќерот во крвта и здравјето на цревата.

Цимет – моќен зачин во шолја кафе

„Само прстофат цимет може да ги намали скоковите на шеќерот во крвта и да го збогати телото со моќни антиоксиданси“, вели д-р Сети.

Студиите потврдуваат дека циметот може да ги намали нивоата на гликоза, холестерол и триглицериди кај дијабетичарите. Експертите препорачуваат употреба на цејлонски цимет, бидејќи е понежен и побезбеден од почесто достапниот цимет касија.

Наместо шеќер или слатки сирупи, циметот додава вкус и здравствени придобивки – вистински мал трик што може да направи голема разлика.

MCT масло – енергија за мозокот и телото

Вториот совет на д-р Сети е MCT маслото, добиено од кокос. „Обезбедува стабилен извор на енергија и ја поддржува функцијата на мозокот“, објаснува тој.

За разлика од обичните масни киселини, MCT оди директно во црниот дроб и се претвора во кетони – алтернативен извор на енергија за мозокот, особено корисен за оние кои следат кето или диета со малку јаглехидрати.

Додавањето неколку капки во вашето утринско кафе може да помогне да се избегне ненадеен пад на енергијата, а многу луѓе го користат и како средство за подобра концентрација во текот на денот.

Какао или темно чоколадо – уживање за добрите бактерии

Третиот додаток може да ве изненади – темно чоколадо во прав.

„Богат е со полифеноли и, кога се комбинира со кафе, ги храни добрите бактерии во цревата, како што се лактобацилите и бифидобактериите“, нагласува д-р Сети.

Научните студии потврдуваат дека полифенолите од какао помагаат во намалувањето на лошиот холестерол, подобрувањето на циркулацијата и заштитата од оштетување на клетките. Така, темното чоколадо станува не само уживање, туку и природен лек.

Кафето како сојузник на здравјето

Кафето долго време има лоша репутација, но како што истакнува д-р Сети, со правилни додатоци може да стане природен еликсир на здравјето.

Прстофат цимет, лажичка масло од МЦТ и малку темно чоколадо – едноставни промени што можат да придонесат за намалување на крвниот притисок, подобра регулација на шеќерот и поздрав микробиом.

Следниот пат кога ќе го направите вашето утринско кафе, запомнете го овој совет – можеби таа голтка ќе биде мал чекор кон подобро здравје.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk