Ако аспарагусот сè уште не е на вашата листа за купување, сега е совршено време да го додадете во вашето мени. Април и мај се врвот на сезоната на оваа вкусна и здрава пролетна храна.
Можете да ги печете со маслиново масло и зачини, да ги додадете во супи или салати. Иако е важно да имате разновидна исхрана за да внесете широк спектар на хранливи материи, редовната консумација на аспарагус може да биде корисна за вашето здравје – и краткорочно и долгорочно.
Нутриционистката Кели Џонс предупредува дека луѓето што земаат лекови за разредување на крвта треба да се консултираат со лекар пред да го зголемат внесот на аспарагус, бидејќи поголемите количини можат да влијаат на ефектите на некои лекови.
Како аспарагусот влијае на здравјето?
Го подобрува варењето на храната
Аспарагусот е богат со растителни влакна, а нутриционистката Стејси Робертс-Дејвис објаснува дека содржи инулин – пребиотик кој ги храни добрите бактерии во цревата. На овој начин, тие го поттикнуваат здравото варење, ја намалуваат надуеноста и ја подобруваат редовноста на столицата, пишува Параде.
Го зголемуваат нивото на енергија
Иако не е богат извор на протеини, аспарагусот содржи Б-витамини како што се тиамин, рибофлавин и Б6, кои помагаат храната да се претвори во енергија. Влакната исто така помагаат во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта.
Помага при губење на тежината
Одличен е за регулирање на телесната тежина бидејќи е нискокалоричен и богат со растителни влакна, што придонесува за подолго чувство на ситост“, вели нутриционистката Алисон Бригам. Една порција има само 28 калории, а може да ви помогне да останете сити подолго време.
Го штити видот
„Аспарагусот е одличен извор на витамин А во форма на бета-каротен, кој во телото се претвора во ретинол – клучен за добар вид, вклучувајќи го ноќниот вид и перцепцијата на боите“, објаснува Џонс.
Заштитува од хронични заболувања
Благодарение на антиоксидансите и растителните влакна, аспарагусот го намалува воспалението во телото и ја поддржува здравата цревна флора, што може да помогне во спречувањето на болести како дијабетес, автоимуни нарушувања и проблеми со менталното здравје.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата