Тие не се само вкусни, туку се и богати со хранливи материи и биоактивни соединенија кои обезбедуваат значајни здравствени придобивки. Додавањето во исхраната може да има долгорочни позитивни ефекти врз здравјето, од подобрување на варењето до намалување на воспалението и зајакнување на имунолошкиот систем. Тоа се зачините – моќни здравствени сојузници.
Придобивка докажана од науката
Постојат неколку зачини кои се сметаат за многу здрави и кои имаат бројни здравствени придобивки, потврдени со бројни медицински студии. Некои од најздравите зачини вклучуваат куркума, цимет, ѓумбир, ким, црн пипер, босилек, ким и лаванда. Ние ги донесуваме нивните предности, докази од медицински извори и практични предлози за тоа како можете да ги користите во секојдневните јадења. Здравите зачини лесно можат да се вклучат во секојдневната исхрана и тие не се само корисни за здравјето, туку и за збогатување на вкусот на храната. Дефинитивно се препорачува да се консултирате со лекар пред да внесете значителни количини на зачини во вашата исхрана, особено ако имате специфични здравствени проблеми.
Куркума
Здравствени придобивки: Куркумата е позната по својата активна состојка куркумин, која има моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да помогне во намалувањето на ризикот од болести како што се рак, срцеви заболувања и Алцхајмерова болест. Исто така е корисен за намалување на воспалението во телото и ублажување на симптомите на артритис.
Медицински извор: Според студија објавена во The Journal of Clinical Immunology, куркуминот може да ги намали воспалителните маркери во телото, што е клучно за спречување на хронични заболувања (Jiang, Z., et al., 2017).
Како да се користи: Можете да го додадете во многу јадења. Најпознатата примена е во кари, но може да се користи и во супи, чорби, сосови или печени јадења. Едноставно посипете го на сад или направете пијалак познат и како „златно млеко“, што е популарен пијалак направен од млеко (или растително млеко) со куркума, цимет, мед и прстофат црн пипер.

Совет: Куркуминот подобро се апсорбира кога се консумира со црн пипер и здрави масти како што се кокосово масло или маслиново масло.
Цимет
Здравствени придобивки: Циметот е познат по своите својства кои го поддржуваат здравјето на срцето и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Содржи цинамалдехид, кој има антиоксидантни, антиинфламаторни и антимикробни својства. Исто така, се користи за подобрување на функцијата на мозокот и може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Медицински извор: Студија објавена во Journal of Medicinal Food покажува дека циметот може значително да ги намали нивоата на шеќер во крвта и да ја подобри чувствителноста на инсулин.
Како да се користи: Циметот е разновиден зачин што можете да го додадете во вашите утрински овесни снегулки, смути, кафе или чај. Исто така е одличен за подготовка на печени јадења, како што се колачи, лебови и овошни пити. Добро оди со овошје, особено со јаболка, круши или банани.
Совет: Можете да додадете прстофат цимет во вашето утринско смути или да го посипете на вашето утринско кафе наместо шеќер, што не само што ќе го збогати вкусот, туку и ќе го регулира нивото на шеќер во крвта.
Ѓумбир
Здравствени придобивки: Ѓумбирот е моќен антиоксиданс со антиинфламаторни својства. Истражувањата сугерираат дека може да ги намали симптомите на гадење, особено во бременост и за време на хемотерапија. Исто така, се користи за ублажување на болката од артритис и стимулирање на варењето на храната.
Медицински извор: Според студија во Journal of Pain, ѓумбирот се покажал како ефикасен во намалувањето на болките во колената и другите зглобови кај луѓе со остеоартритис.
Како да се користи: Можете да изрендате свеж ѓумбир и да го додадете во смути, супи, чорби или чаеви. Исто така е одличен за подготовка на маринади за месо, особено за пилешко, свинско или риба. Покрај тоа, можете да направите чај од ѓумбир со малку мед, лимон и топла вода.

Совет: Ѓумбирот е одличен и во сокови бидејќи има остар, свеж вкус кој добро оди со овошје како што се портокали, лимони и ананас.
Ким
Здравствени придобивки: Кимот е богат извор на минерали како железо и манган, а неговите својства вклучуваат подобрување на варењето, намалување на надуеноста и поддршка на имунолошкиот систем. Исто така се користи како природен лек за намалување на симптомите на синдром на иритабилни црева (IBS).
Медицински извор: Според истражување објавено во Journal of Ethnopharmacology, кимот има антимикробни и дигестивни својства и помага во намалување на гасовите и надуеноста.
Како да се користи: Кимот е одличен во фалафел, хумус и чорби. Може да се додаде и во пржен зеленчук и месо (особено во индиски или блискоисточни јадења). Кимот исто така добро се вклопува во подготовката на ориз или како зачин за леб.
Совет: Додадете малку ким во пржен зеленчук или салати за подлабок вкус, а во чорби може да се користи како основен зачин за подобрување на вкусот.
Црн пипер
Здравствени придобивки: Црниот пипер е богат извор на пиперин, кој ја подобрува апсорпцијата на други хранливи материи, како што се куркуминот и витамините Б. Покрај тоа, пиперинот има антиинфламаторни својства, го забрзува метаболизмот и може да помогне во согорувањето на мастите.
Медицински извор: Според студија објавена во Planta Medica, пиперинот ја подобрува биорасположивоста на другите соединенија како куркумин, што ја подобрува нивната ефикасност.
Како да се користи: Црниот пипер е неопходен во речиси секоја кујна. Можете да го посипете на салати, јајца, јадења со риба, тестенини, пици и јадења со месо. Плус, додадете го во смути и супи за дополнителен зачин.
Совет: За да ги максимизирате придобивките, секогаш додавајте црн пипер по готвењето, бидејќи готвењето може да ја намали неговата јачина и вкус.
Босилек
Здравствени придобивки: Босилекот е богат со антиоксиданси, витамини и минерали. Неговите есенцијални масла имаат антимикробни, антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Исто така се користи за намалување на стресот и анксиозноста и може да го поддржи здравјето на срцето.
Медицински извор: Според истражување објавено во Phytomedicine, босилекот може да го намали стресот и анксиозноста и да ја поддржи хормонската рамнотежа во телото.
Како да се користи: Свежиот босилек оди добро со салати, пици, тестенини и рижото. Додадете неколку листови во смути за освежителен вкус или направете песто. Можете исто така да го посипете врз свежи домати и маслиново масло како здрава ужина.

Совет: Свежиот босилек е најдобар во салати, додека сушените листови се одлични за готвење во сосови или чорби.
Кумин
Здравствени придобивки: Куминот е одличен за подобрување на варењето и намалување на надуеноста. Исто така е богат извор на железо, кое помага во спречување на анемија. Куминот содржи антиоксиданси кои можат да го намалат воспалението и да ги заштитат клетките од оксидативен стрес. Често се користи во ајурведската кујна.
Медицински извор: Студија објавена во Food Research International покажува дека кимот може да го подобри варењето и да ја намали надуеноста.
Како да се користи: Куминот е одличен во мексиканските, индиските и блискоисточните јадења. Додадете го во такос, чорби, хумус и салати. Можете исто така да додадете прстофат кумин во пржен зеленчук или ќофтиња.
Совет: Измешајте ким со пиперка и куркума за богат вкус во сосови или маринади.
Лаванда
Здравствени придобивки: Лавандата е позната по своите смирувачки својства. Помага во намалувањето на стресот, анксиозноста и несоницата. Исто така се користи во ароматерапијата за подобрување на менталното здравје и релаксацијата.
Медицински извор: Според истражување објавено во Journal of Clinical Psychiatry, лавандата може да помогне во намалувањето на симптомите на анксиозност и несоница.
Начин на употреба: Лавандата најчесто се користи во десерти како што се торти, колачиња или пудинзи. Можете да ја користите и во чаеви, а додавањето лаванда во смути може да биде исклучително освежувачко. Исто така, лавандата е одлична за правење домашни сирупи или џемови.

Совет: Користете лаванда во мали количини, бидејќи има многу интензивен вкус. Додадете ја во колачи или мафини за необичен цветен вкус.
Совети за почетници
Започнете со мали количини – ако не сте навикнати на овие зачини, започнете со помали количини и постепено зголемувајте за да избегнете премногу интензивен вкус.
Комбинирајте зачини – мешавини од зачини како гарам масала (кој содржи ким, цимет, куркума и други зачини) можат да бидат одлични за подготовка на брзи и здрави оброци.
Пробајте билни чаеви – сварете чај од ѓумбир, лаванда, цимет или ким за дополнителни здравствени придобивки.
Лесно можете да ги вклучите овие зачини во вашата дневна исхрана, што не само што го збогатува вкусот на храната, туку и го подобрува вашето здравје. Пробајте различни комбинации и уживајте во богатството на вкусови.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата