Во Футог (Србија) , за кој многумина велат дека е престолнина на најквалитетната зелка, се појави интересен тренд што го менува традиционалниот начин на маринирање на зелка.
Имено, сè повеќе домаќинки применуваат нова техника - пакуваат килограм зелка во кеси за замрзнување, ја прободуваат, потоа ја редат во буриња, истураат вода и сол и ги оставаат да се маринираат.
- Се покажа како полесно решение во процесот на распоредување, нема гужва во бурето, а полесно се маринира. Сè почесто луѓето ни велат дека зелката им е повкусна и многу попрактична за употреба - велат продавачите од Футог.
Кога станува збор за цените, зелката од Футог е сè уште крал кога станува збор за квалитет и побарувачка во Србија.
Цената по килограм е од 40 до 50 македонски денари, додека хибридната зелка се продава за половина помалку. Оние кои претпочитаат готов производ можат да купат и тестенини, чие пакување од 5 до 10 килограми се продава за околу 50 динари. Ние сме поскапи, нели, и тоа многу.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата