logo
logo
logo

НОВА ТЕХНИКА ЗА КИСЕЛЕЊЕ ЗЕЛКА, и функционира

Vecer | 08.11.2025

НОВА ТЕХНИКА ЗА КИСЕЛЕЊЕ ЗЕЛКА, и функционира

Во Футог (Србија) , за кој многумина велат дека е престолнина на најквалитетната зелка, се појави интересен тренд што го менува традиционалниот начин на маринирање на зелка.

Имено, сè повеќе домаќинки применуваат нова техника - пакуваат килограм зелка во кеси за замрзнување, ја прободуваат, потоа ја редат во буриња, истураат вода и сол и ги оставаат да се маринираат.

- Се покажа како полесно решение во процесот на распоредување, нема гужва во бурето, а полесно се маринира. Сè почесто луѓето ни велат дека зелката им е повкусна и многу попрактична за употреба - велат продавачите од Футог.

Кога станува збор за цените, зелката од Футог е сè уште крал кога станува збор за квалитет и побарувачка во Србија.

Цената по килограм е од 40 до 50 македонски денари, додека хибридната зелка се продава за половина помалку. Оние кои претпочитаат готов производ можат да купат и тестенини, чие пакување од 5 до 10 килограми се продава за околу 50 динари. Ние сме поскапи, нели, и тоа многу.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk