Експертите откриваат дека за да препознаете вистинско маслиново масло, треба да обрнете внимание на две работи.
Маслиновото масло е познато како поздрава алтернатива на сончогледовото масло, но пазарот е преплавен со производи кои не се она што тврдат дека се. Експертите предупредуваат дека дури 90 проценти од маслиновите масла не се произведуваат на правилен начин, без оглед на етикетата.
Верувајте им на вашиот нос и јазик
Првиот чекор во проверката на квалитетот е мирисот. Вистинското маслиново масло треба да мириса овошно, свежо и зелено. Истурете малку масло во шолја, загрејте го на 27 степени Целзиусови, потоа почнува да испарува и да ги ослободува своите вистински ароми.
Вкус на печење – знак дека маслото е природно
Друг клучен показател е вкусот. Квалитетното масло треба да биде зачинето и горчливо, толку многу што може да ве предизвика кашлање или дури и солзење на очите. Ова е знак дека маслото е добиено директно од плод на маслинка, без адитиви или хемикалии.
Бојата не е важна
Иако бојата може да варира, зеленикавата нијанса често укажува на свежина и природност. Сепак, најважни се мирисот и вкусот.
Може да се користи за пржење
Интересно е што вистинското маслиново масло може да издржи високи температури, па затоа може да се користи и за пржење, што е уште еден показател за неговата отпорност и вредност.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата