Автоматски, повеќе несвесно отколку свесно, поголемиот дел од храната што ја купуваме ја ставаме во фрижидер, мислејќи дека ова е најдобриот начин да ја зачуваме. Сепак, тука многу грешевме.
Некои намирници го губат вкусот и мирисот во фрижидер, некои ќе се стврднат и ќе се расипат...
На пример, ако ставите домати во фрижидер, a сите ги ставаме во фрижидер, тие ќе го изгубат својот богат и полн вкус бидејќи студениот воздух ќе го запре процесот на зреење.
Најдобро е да се чува во кошница на собна температура или на сонце ако температурата е блага.
Исто така, чуваме лук во фрижидер, но не е потребнo бидејќи со текот на времето ќе никне или ќе стане гумен. Затоа, подобро е да го чувате на ладно и суво место.
Мед, кромид, маслиново масло...
Некои луѓе ставаат и компири во фрижидер, што е голема грешка бидејќи постудениот воздух во фрижидерот ќе го претвори скробот во шеќер и ќе го направи сладок. Компирите се чуваат на ладно, но не премногу ладно, суво и темно место.
Кромидот се чува на суво и на нормална собна температура. Ќе омекне и ќе мувлоса во фрижидер, а да не зборуваме за мирисот. Чувајте го надвор од фрижидер, но не блиску до компирите бидејќи се расипуваат еден со друг.
Никогаш не го ставајте медот во фрижидер бидејќи ќе се стврдне, а шеќерот, доколку го има, ќе кристализира. Медот може да се чува на собна температура и, интересно, нема рок на траење.
Многу луѓе ставаат маслиново масло во фрижидер, но треба да се чува на темно и не премногу ладно место, но не во фрижидер бидејќи неговиот состав ќе се промени и ќе стане многу густ.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата