Сезоната на кромидот одамна започна, а ако имате проблеми со одржувањето на неговата свежина, постои едноставен трик што може да ви помогне да ја зачувате до две недели.
Љубителите на кромидот знаат колку е предизвикувачки да ја одржувате оваа храна свежа. Сепак, веројатно веќе постои ефикасно решение.
Ќе ви бидат потребни хартиени крпи. Со нивна помош, ќе го продолжите животниот век на младиот кромид, кој ќе остане крцкав и полн со арома. Според express.uk, овој трик го користат многу професионални готвачи.
Кога ќе донесете свеж млад кромид од продавницата или ќе го наберете од градината, прво отстранете ги сите овенати делови. Потоа проверете дали краевите на кромидот, на врвот и на коренот, ја промениле бојата. Ако е така, отстранете ги и нив.
Потоа, внимателно исушете го кромидот со чиста крпа или салфета за да го отстраните вишокот влага. Потоа завиткајте го во влажна хартиена крпа, осигурувајќи се дека е целосно покриена. Влажната крпа има двојна улога – создава заштитна бариера што спречува сушење, но исто така одржува оптимално ниво на влага, така што кромидот останува крцкав и хидриран.
Покрај тоа, хартиената крпа ја апсорбира вишокот влага што може да се насобере, спречувајќи кромидот да стане влажен и лигав. Откако ќе го извиткате, чувајте го младиот кромид во фрижидер - или во пластична кеса или во херметички затворен сад.
Проверувајте ја хартиената крпа периодично и заменете ја ако се исуши за да се обезбеди оптимална свежина. Користејќи го овој метод, кромидот може да остане свеж и крцкав до две недели.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата