logo
logo
logo

Мислите дека е лесно, и знаете, НО ВИДЕТЕ КАКО СЕ ПРАВИ ДОБАР ОМЛЕТ

Vecer | 18.01.2025

Мислите дека е лесно, и знаете, НО ВИДЕТЕ КАКО СЕ ПРАВИ ДОБАР ОМЛЕТ

Ова е најдобриот и најздравиот начин за подготовка на јајца - брз и вкусен појадок кој ќе ве држи сити добар дел од денот!

Здравиот појадок е неопходен за добар почеток на денот. Комбинацијата од протеини, зеленчук и здрави јаглехидрати може да обезбеди долготрајно чувство на ситост и енергија.

Доколку сакате оброк кој е вкусен, хранлив и брзо се подготвува, овој омлет со зеленчук и тост од цело зрно е совршен избор.

Богат е со влакна, витамини и минерали, а ги содржи и сите потребни хранливи материи за вашето тело.

Овој појадок е идеален за секој кој сака да се храни здраво додека се уште ужива во вкусни и сочни залаци.

Јајцата се најздрави и најдобро подготвени на овој начин.

Состојки:

– 2 јајца

– 1/2 црвена пиперка (исечена на коцки)

– 1/2 чаша спанаќ (свеж или замрзнат)

– 1/4 кромид (ситно сецкан)

– 1 лажичка маслиново масло

– сол и бибер по вкус

– 1 интегрален тост леб

– 1 лажичка павлака или крем сирење со малку маснотии (по избор)

Јајцата се најздрави и најдобро подготвени на овој начин.

Подготовка:

Загрејте го маслиновото масло во тава на средна топлина. Додадете ситно сечкан кромид и црвен пипер. Пржете неколку минути додека не омекне.

Додадете го спанаќот и продолжете со пржење уште 1-2 минути додека зеленчукот не омекне.

Во меѓувреме изматете ги јајцата во сад со малку сол и бибер.

Зеленчукот и јајцата истурете ги во тавата, намалете ја топлината и варете додека јајцата не се наместат, повремено кревајќи ги рабовите на омлетот за рамномерно да се распоредат јајцата.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk