logo
logo
logo

Баварско печиво без квасец - готово е за час

Vecer | 30.09.2024

Баварско печиво без квасец - готово е за час

Кога ќе ги извадите од рерна, целата куќа ќе мириса на свежо печен леб, а вашите домашни нема да можат да им одолеат.

Ако барате рецепт за совршено крцкави баварски кифли кои се златни однадвор и меки и воздушни одвнатре, дојдовте на вистинското место.

Овие кифли се подготвуваат на посебен начин, со техника која им ја дава автентичната текстура и вкус по кои се препознатливи.

Подготовката не е комплицирана, но процесот е единствен и бара внимание за да се постигне совршен резултат.

Потребни состојки:

  • 300 г брашно за печива
  • 200 г интегрално брашно
  • 100 мл топло млеко
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 1 лажица сол
  • 1 лажичка масло
  • 200 мл вода
  • 1 лажица сол
  • 4 лажички сода бикарбона

Начин на приготвување: 

Во еден сад измешајте ги обичното и интегралното брашно, топлото млеко, прашокот за печиво, шеќерот, солта и маслото, па сè убаво измешајте додека не добиете хомогена теста маса. Оставете го тестото да отстои околу еден час, покриено со проѕирна фолија или чиста крпа, а потоа со раце месете го на набрашнета површина.

Поделете на 20 еднакви векни и обликувајте ги во кифли, ѓевреци или земички по желба. Убаво стиснете ги краевите за да бидат цврсти.

Наполнете големо тенџере со вода, а кога ќе зоврие ставете ги лепчињата во него и чувајте ги таму додека не почнат да излегуваат на површина. Потоа извадете ги едно по едно и ставете ги на плех покриен со хартија за печење.

Се пече на околу 200 степени околу 20 минути. Кога ќе ги извадите од рерна, премачкајте ги со путер и уживајте. Пријатно!

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk