logo
logo
logo

Она за што се шушкаше и шпекулираше, сега и официјално е потврдено - ПАДНА ПРОМЕТОТ ЗА 23 отсто!

Vecer | 24.09.2023

Она за што се шушкаше и шпекулираше, сега и официјално е потврдено - ПАДНА ПРОМЕТОТ ЗА 23 отсто!

Она за што до сега само се зборуваше преку чувството и искуството на оние кои работат на пазарот на недвижности, сега се потврди - има пад на прометот со недвижности во Загреб.

Врз основа на податоците од даночната управа, прометот на станбени недвижности во главниот град на Хрватска паднал за 23 отсто ако се спореди првата половина од 2023 година со првата половина од минатата година, потврди Дубравко Раниловиќ, претседател на Здружението за недвижности ХГК и директор на агенцијата Кастел некретнине.

Вкупниот промет на сите видови недвижности во Загреб падна за 20 отсто.

- Во првата половина од минатата година продадени се вкупно 5.731 станови, додека во првата половина од годинава се продадени 4.440 станови. Ова е очекуваната последица на сите фактори кои влијаеле на пазарот на недвижности во Хрватска. Како прво, првата причина е растот на каматните стапки во еврозоната за да се забави инфлацијата, што доведува до намалена побарувачка - смета Раниловиќ.

Веќе на почетокот на годината, додава Раниловиќ, има значително забавување на пазарот во Германија и другите земји од ЕУ. Друга и не помалку важна причина за падот на сообраќајот е нереалното поскапување на повеќето недвижности, особено на користените.

- Сведоци сме дека за одредени имоти се бара цена која никогаш не била реализирана за слични имоти. Како што јавноста главно ги нагласува бараните цени, така и сопствениците на недвижности ги проектираат своите желби во бараната сума. Разликата меѓу бараната и остварената цена веќе во пракса генерално достигнува 15 проценти - вели тој.

Дека ваквата состојба ќе се случи најавија и експерти од секторот за недвижности, иако многумина се уште не сакаат да ја прифатат.

- Економијата се движи во циклуси и пазарот на недвижности, така што секогаш има промени кои се речиси во редовен ритам од 7-8 години. Пазарот на недвижности не може засекогаш да падне, но ниту да расте. Дефлации се случуваат за да може пазарот воопшто да функционира - објаснува Д.Раниловиќ.

Сепак, не очекуваат криза како онаа од 2008 година, но сигурно е, додава, дека падот на прометот најавува корекција на цените во блиска иднина.

- Секако дека нема да важат истите правила за сите недвижности, но искористените недвижности дефинитивно ќе се коригираат, а некои нови згради нема да можат да ги добијат цените што ги замислиле инвеститорите. Тоа не би го нарекле причина за тревога, но овие податоци за падот на бројот на трансакции секако треба да ги сфатиме како сериозно предупредување дека мора да се случи промена на пазарот и дека сопствениците на недвижности ги приспособуваат бараните цени на реалните. ситуација – заклучува Раниловиќ.

Пад е забележан и кај другите видови недвижности: деловни простории за 19 отсто, семејни куќи за 18 отсто и градежно земјиште за 4 отсто.

Извор: Јутарњи

Фото: Профи

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MEDIANET LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk