logo
logo
logo

Слатки пари и горчлива загуба

Стручно: ПРИВИЛЕГИРАНИТЕ ИТ И ТЕХНОЛОШКИ ФИРМИ ги уриваат банките во САД

Vecer | 14.03.2023

Стручно: ПРИВИЛЕГИРАНИТЕ ИТ И ТЕХНОЛОШКИ ФИРМИ ги уриваат банките во САД

Минатата година, кога основачот на FTX, Сем Бенкмен-Фрид, ја загуби контролата над масивната шема на криптовалути Понзи што тој наводно ја создал, тој се стрча дома кај мама и тато. Федералниот судија му одобри кауција за повеќекратните кривични пријави со кои се соочува, откако неговите родители професори ветија дека ќе го следат нивното немирно момче во нивната куќа во Пало Алто.

Сега, сите работи кои се трчај-брзо-и-скрши Силиконската долина бега дома кај мама и тато затоа што долината всушност скрши нешто што и требаше. Единственото нешто што ги одржува во живот стотици почетни нови компании, како и некои повеќе етаблирани технолошки фирми, е фактот што федералната влада ги спаси сите големи депоненти во фаворизираната финансиска институција на технолошката индустрија на Западниот брег, и банката Силиконската долина (SVB ).

Оваа состојба изгледа иронична, но не е. Трилиони лесни пари што федералната влада ги внесе во економијата од финансиската криза во 2008 година, за возврат го создадоа недисциплинираниот технолошки сектор.

Колапсот на банката во Силиконската долина минатиот петок не е особено интересен. Финансиска институција создадена пред 40 години за да му служи на новите компании во калифорнискиот технолошки свет, SVB пропадна од истата причина што пропаднаат банките обично: позајмуваше краткорочно, земајќи пари од штедачите и даваше долгорочни заеми.

Оваа стратегија функционира - сите банки го прават тоа - но SVB ја отиде предалеку, премногу брзо, со нула простор за грешка.

Депозитите на банката се тројно зголемени за само четири години, објави Фајненшл тајмс, на речиси 200 милијарди долари. Банката го искористи својот статус како нешто под прагот за засилена федерална регулатива за да преземе огромен ризик. Своите краткорочни депозити - т.е. пари што клиентите можеа да ги повлечат во секое време од нивните чековни и штедни сметки - ги инвестираше во долгорочни државни обврзници, во време кога тоа беше опасно. Федералните резерви ги зголемуваат каматните стапки, што значи дека вредноста на постарите државни обврзници издадени по пониски каматни стапки - обврзниците што ги чуваше SVB - паѓаше.

Тоа можеби беше во ред, освен што клиентите на SVB ги повлекоа своите пари токму кога вредноста на државните обврзници на SVB паѓаше. Депонентите побараа да им се вратат парите делумно затоа што, бидејќи почетните инвестиции пресушија во последниве месеци, делумно поради зголемените каматни стапки, технолошките фирми се соочуваат со сопствено финансирање. Овие повлекувања ја принудија SVB да ги продаде своите инвестиции во хартиите на државниот трезорот со значителна загуба. Тоа, исто така, можеше да биде во ред (некако): банките ширум земјата бележат 600 милијарди долари во такви загуби.

Освен: за разлика од повеќето банки, повеќето штедачи на SVB имаа повеќе од 250.000 долари во банката, тоа е над нормалната гаранција за осигурување на FDIC во случај на пропаѓање на банката. Како што патуваше гласот низ Силиконската долина дека SVB е во неволја, овие големи штедачи почнаа да ги собираат своите пари - толку брзо што минатиот петок, регулаторите ја зазедоа банката.

Во неделата вечерта, регулаторите запленија друга средно голема банка, Signature, со сличен профил: големи неосигурани депозити, технолошки тешка база на клиенти. Во обид да се спречи бегство на други банки од средна големина, FDIC во неделата вечерта соопшти дека ретроактивно ќе ги заштити сите штедачи во двете пропаднати банки, а не само помалите, осигурени штедачи.

Федералните резерви и Министерството за финансии, исто така, рекоа дека банките кои се соочуваат со слични ситуации - мора да продаваат државни хартии од вредност за да ги задоволат депозитите - наместо тоа би можеле да позајмуваат од ФЕД (или „да ги задоволат потребите на сите нивни депоненти“, во пријатната фраза на ФЕД) користејќи ја Трезорските хартии од вредност како обезбедување.

Да, овие чекори претставуваат спасувачки пакет, и покрај обратните зборови на претседателот Бајден. (Совет: сè што федералните регулатори прават одеднаш, во недела навечер, е спас.) Како и со сите пакети за спас, постојат убедливи причини да се преземат чекори на краток рок: компаниите паркираа пари во SVB само за да ги платат своите вработени и добавувачите, а дозволувањето да се нарушат секојдневните плаќања само значи повеќе отпуштања и превирања во технолошката индустрија, во време кога индустријата веќе отпушта стотици илјади луѓе.

Владата, исто така, не сака да создаде паника со која штедачите повлекуваат пари од сите средни и помали банки. На САД им требаат банки од средна големина, вклучително и банки кои се специјализирани за одредени индустрии. Signature Bank, пред да се впушти во крипто, беше специјализиран заемодавач на сопственици на станбен имот од средна големина во Њујорк. Не сакаме да завршиме со само една џиновска, имплицитно гарантирана од владата, банка.

Сепак, може да се наведат убедливи причини за да не се спасат големите штедачи. Поединците и малите бизниси со депозити поголеми од 250.000 американски долари се претпоставува дека се барем минимално софистицирани, разбирајќи дека нивните големи депозити не уживаат осигурување од FDIC. Веројатно е добра идеја да се подигне оваа граница, можеби значително, за малите бизниси да не мораат да се грижат за своите платни списоци, да следат повеќе од десетина банкарски сметки или да ги префрлат сите пари во JPMorgan Chase.

Но, гарантирањето на сите депозити, вклучително и депозитите од стотици милиони долари, создава услови за поголемо преземање ризици, при што идните големи депоненти не се грижат дали банките преземаат непотребен ризик со своите пари. Всушност, нашата ера преголема за да пропадне започна пред речиси четири децении, со помошта на администрацијата на Реган за банката на Континентал Илиноис, во 1984 година. . Резултатот беше поголем ризик од финансиската индустрија, заедно со непромисленото задолжување и кредитирање. Тоа доведе до финансиска помош по финансиска помош, што кулминираше со глобалната финансиска криза во 2008 година.

Плус, да дозволите технолошката индустрија да се тревожи неколку дена можеби не беше лоша работа. Пред да стапи владата во неделата вечерта, претприемачките финансиски фирми веќе нудеа да позајмат пари на компаниите на кои им беа заглавени парите во SVB. Таквото кредитирање би го искористило како залог, евентуалниот удел на големите депоненти во уделот на преостанатите средства на SVB, откако регулаторите ќе ги продадат. Бидејќи се ризични, овие заеми наплаќаат висока каматна стапка.

Добро, дајте им лекција на технолошките браќа: сакавте да ризикувате, еве го ризикот што го презедовте, без воопшто да го знаете. Технолошката индустрија ги презира сите заштитни огради, исто како што беше финансиската индустрија пред 2008 година. Конвенционалната мудрост е дека во септември 2008 година, федералната влада направи грешка што дозволи Lehman Brothers да пропадне, што предизвика глобална паника. Но, без таа паника, гласачите никогаш не би разбрале каква кршлива катастрофа всушност била финансиската индустрија.

Сепак, поширокиот проблем е што исто како што владата ја создаде таа кршлива финансиска индустрија во 2008 година на прво место, со режимот кој беше премногу голем за да пропадне што започна во 1984 година, владата исто така ја создаде денешната самозадоволна технолошка индустрија. Како депозитите на SVB се зголемија тројно за помалку од половина деценија? Зошто Signature Bank започна да се занимава со крипто? Зошто побогу некој некогаш му верувал на Сем Бенкмен-Фрид да направи нешто?

Виновникот се сите пари што федералната влада ги внесе во финансискиот систем во изминатите 15 години. По финансискиот пад во 2008 година, Министерството за финансии и Федералните резерви сакаа да ја оживеат економијата со поттикнување на уште поевтини заеми и задолжувања, игнорирајќи како евтиното кредитирање и задолжување ја урнаа економијата на прво место; нивото на долгот на домаќинствата веќе беше на рекордно високо ниво.

За да поттикне уште повеќе од истото, ФЕД создаде уште повеќе евтини пари. На почетокот на септември 2008 година, билансот на Банката на федерални резерви - грубо кажано, парите што ги создаде од воздух за поддршка на економијата - беше малку под 1 трилион долари.

До крајот на годината порасна на 2,3 трилиони долари. До 2015 година, билансот на состојба достигна 4,5 трилиони долари. Таа година, ФЕД почна да собира дел од тие пари, неверојатно зголемувајќи ги каматните стапки. Но, дури и пред ударот на Ковид-19, централната банка се повлекуваше од оваа стратегија, загрижена дека повисоките стапки ќе предизвикаат рецесија. Во март 2020 година, ФЕД одговори на „Ковид“ со повторување на својата стратегија од 2008 година: печатење пари. До април 2022 година, билансот на Банката на федерални резерви достигна речиси 9 трилиони долари. Тоа е многу мастило.

Сите тие пари мораа да одат некаде. Каде отидоа? Во небесно високите вредности на акции и домување, да. Во чантите на Луј Витон. Во инфлацијата на храната и енергијата која минатата година речиси достигна двоцифрена. Но, главно, тоа отидоа во надуен технолошки сектор кој веќе остана без идеи.

Крипто, и соединението на Бахамите што се грижи за SBF, се најспектакуларните примери. Но, и компаниите надвор од крипто согоруваа пари. Благодарение на евтините пари, компаниите како WeWork и Uber можеа со години да генерираат загуби од повеќе милијарди долари во индустријата за недвижнини и за изнајмување автомобили, соодветно. DoorDash и Grubhub би можеле да достават сувомесни сендвичи на луѓе кои се премногу мрзливи да ги подигнат сами. Овие активности не се особено нови или иновативни; иновацијата беше да ги направи непрофитабилни, во многу случаи нудејќи услуга под цената за да привлече повеќе клиенти.

Дури и со такви несериозни потфати што привлекуваат пари, SVB не можеше да најде доволно заемопримачи од технолошката индустрија. Овој недостаток на добри идеи, во однос на расположливите пари за нивно финансирање, е причината зошто SVB наместо тоа инвестираше толку голем дел од своите пари во долгорочни државни обврзници. SVB ефективно ги зеде парите на владата и ѝ ги позајми на владата - и не успеа.

Сега, парите што отидоа во технолошката индустрија, и на пазарот на домување и на берзата и купувањето нови автомобили, исто така, излегуваат. Во текот на изминатата година, ФЕД, во обидот да ја задуши инфлацијата, почна да ги зголемува каматните стапки, всушност исцрпувајќи дел од парите што ги испумпуваше во економијата. Крипто се претвори во машина за уништување богатство. Работниците дури и во етаблираните технолошки фирми трпат масовни отпуштања.

Сепак, исто како и со технолошките компании кои умно ги паркираа своите депозити во SVB, ризикот што не го гледаме е вистинскиот ризик. Во економија која со децении е зависна од евтини задолжувања и заеми, поскапувањето на задолжувањето и кредитирањето е опасна задача.

Во понеделникот, и покрај превирањата во финансискиот систем, берзата всушност беше во пораст поголемиот дел од денот, а потоа беше затворена. Зошто? Повеќе банки како SVB има таму - многу повеќе и поголеми - и инвеститорите едноставно не мислат дека ФЕД има капацитет да ги задржи каматните стапки доволно високи, доволно долго, за да ги покрие. Инвеститорите се обложуваат на спасувачки пакет за да не спасат од сите наши претходни спасувачки пакети.

Никол Гелинас е уредник на Сити Журнал, виш соработник во Институтот Менхетен и автор на книгата „По падот: спасување на капитализмот од Вол Стрит-и Вашингтон“.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2023 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MEDIANET LTD Skopje Copyright © 2004-2023. Vecer.mk