logo
logo
logo

Вучиќ: Ништо не потпишав затоа што не сакам да склучувам меѓународни правни договори со Косово

Vecer | 19.03.2023

Вучиќ: Ништо не потпишав затоа што не сакам да склучувам меѓународни правни договори со Косово

Српскиот претседател Александар Вучиќ и се обрати на јавноста, ден по маратонските разговори со претставниците на ЕУ и САД и премиерот на привремените институции во Приштина, Аљбин Курти, во Охрид.

Вучиќ ќе им го покаже и објасни на граѓаните планот за имплементација.

Српскиот претседател вели дека вчера се одржала рунда дијалог што европските и светските сили го истакнале и значат во медиумите.

- Разговорите никогаш не се лесни или едноставни, бидејќи станува збор за спротивставени страни, а тие најчесто имаат спротивставени интереси. Денеска ќе го прочитам целиот анекс, ќе укажам на правната природа и ќе зборувам за се што се случува, но не само околу Косово, и ќе се обидам да им објаснам на луѓето каде сме денес и што правиме - вели Вучиќ.

Вучиќ посочува дека поминале низ тешки денови, и дека биле изложени на лавина невистини и во светот и во Србија.

- Многумина овде се надеваат на најлошото решение за нивната земја, бидејќи колку е полошо за државата, толку е подобро за нив. Затоа, прво ќе ви го прочитам целиот анекс, а потоа ќе објаснам што правиме, што договоривме, а што не се договоривме – додаде Вучиќ.

Претседателот на Србија потоа го прочита текстот на анексот.

- Овој Анекс е составен дел на Договорот. Т.н Косово и Србија целосно се обврзуваат да ги почитуваат сите членови од Договорот и овој Анекс и да ги спроведат сите свои обврски кои произлегуваат од Договорот и овој Анекс брзо и со добра волја.

Вучиќ во своето излагање посебно го истакна  делот „релевантни претходни договори од дијалогот“.

- Страните се договорија во рок од 30 дена да формираат Заеднички комитет за следење, со кој претседава ЕУ. Спроведувањето на сите одредби ќе биде обезбедено и надгледувано од Заедничкиот комитет за следење.

- За да се имплементира членот 9, ЕУ во рок од 150 дена ќе организира донаторска конференција со цел да се воспостави пакет за инвестиции и финансиска помош за Косово и Србија. Помошта нема да биде доделена пред ЕУ да утврди дека сите одредби од Договорот се целосно имплементирани.

- Т.н Косово и Србија се согласуваат дека сите членови ќе се применуваат независно еден од друг.

- Редоследот на ставовите од овој Анекс не го доведува во прашање редоследот на нивното спроведување.

- Т.н Косово и Србија се согласуваат да не го блокираат спроведувањето на ниту еден член (точка).

- Сите дискусии поврзани со спроведувањето на Договорот ќе се одвиваат во рамките на Дијалогот што го води ЕУ, рече меѓу другото српскиот претседател Александар Вучиќ во своето денешно излагање. 

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk