Чоколаден мус за почетници е идеален начин да се испробате во кујната и да направите десерт во кој сите ќе побараат повеќе, бидејќи овој рецепт, иако едноставен, е и најдобар.
Чоколадниот мус за почетници се прави по наједноставен рецепт, благодарение на што самиот чоколаден мус е повкусен отколку кога се прави по други методи. Можеби ќе сакате да го пробате и чоколадниот мини чизкејк со орео колачиња. И дознајте како да направите чоколаден мус за почетници!
<b>Состојки:</b>
1 лажица несолен путер
2 големи жолчки
<b>Суфле</b>
1 лажица бел шеќер
30 ml вода
прстофат сол
65 мл изладена слатка павлака за шлаг
<b>Подгответе ги жолчката и чоколадото</b>
За чоколадниот мус за почетници, скршете го или исечкајте го чоколадото на мали парчиња и оставете го на страна со путерот. Во метален сад за матење додадете ги жолчките, шеќерот, водата и солта. Гответе, мешајќи, директно на средно-тивок оган додека смесата не стане густа, пена и топла на допир.
<b>Во смесата додадете го чоколадото</b>
Кога смесата со жолчки е густа и топла, додадете ги чоколадото и путерот и изматете додека не се растопи целото чоколадо. Оставете го да отстои на шанкот неколку минути, повремено мешајќи за дополнително да се излади смесата на собна температура. Чоколадната смеса не треба да влегува во шлагот додека е уште топла, но ако предолго се лади, смесата може да стане премногу тврда за да се свитка.
<b>Изматете го шлагот</b>
Изматете ја ладната густа павлака додека не се формираат средно цврсти врвови. Околу 1/3 од чоколадната смеса префрлете ја во шлагот, па измешајте со шпатула речиси додека не се соедини. Нежно преклопете го преостанатото чоколадо, обидувајќи се да задржите што повеќе воздух во смесата. Префрлете ги во 4 чинии за сервирање, завиткајте и изладете пред сервирање, најмалку 1 час. Уживајте во чоколаден мус за почетници!