Свежите јајца може да се замрзнат цели, како и со посебни жолчки и белки, а постои и посебен начин на одмрзнување.
Веројатно многу пати ви се случило да ви останат јајца кои моментално не ви се потребни за ништо или некој рецепт кој се вика само жолчки, па да не знаете што да правите со белките или можеби направивте протеински омлет со белки, па ви останаа жолчки или ви се скршиле јајцата на враќање од самопослуга и ви е жал што ќе ги фрлите.
Што правите во такви ситуации? Подготвувате јадење што не треба да ги потрошите дополнителните јајца? Или можеби замрзнете ги преостанатите јајца? Да, замрзнуваш! Јајцата може да се замрзнат и да се чуваат до неколку месеци, доколку се придржувате до неколку правила!
Најлесен начин да ги замрзнете јајцата е да земете поголем, празен сад за коцки мраз. Искршете по едно јајце во секое посебно и прелијте го со малку сол. Внимателно завиткајте го калапот со пластична фолија и чувајте го во замрзнувач на рамна површина додека добро не се стегнат. После тоа, можете лесно да ги префрлите во друг сад или пластична кеса, на која мора да го означите датумот на складирање во замрзнувачот.
Доколку ви останале дополнителни жолчки, можете да го повторите истиот процес како и со цели јајца. Не е важно дали се оставени цели или „истечени“, секако дека повеќето рецепти бараат изматени жолчки (или јајца). Точно истото можете да го направите и со белките. Не заборавајте да додадете сол - спречува промена на текстурата и вкусот на јајцата во замрзнувачот.
<b>Правилен метод на одмрзнување</b>
Кога ви требаат јајца од замрзнувачот, извадете ја потребната количина од замрзнувачот претходната вечер и чувајте ја во фрижидер. Ако заборавите да го направите тоа ноќта пред употреба, неколку часа пред да ги користите јајцата, ставете ги во пластична кеса, добро затворете ја и ставете ја кесичката со јајцата во сад со ладна вода или под ладна проточна вода, пишува Жената пионер. Не случајно користете топла вода, бидејќи тогаш ќе добиете полу сварени јајца.
<b>Зошто јајцата не треба да се замрзнуваат во лушпата?</b>
Кога ќе се замрзне, јајцето ќе се прошири и лушпата ќе пукне. Кога ќе пукне, парчињата од лушпата ќе завршат во јајцето откако ќе се одмрзне и ќе ви биде тешко да ги извадите сите. Покрај тоа, ако лушпата се скрши, јајцата може да се расипат, да се контаминираат со бактерии и да се промени нивната текстура.
Колку јајца можат да останат во замрзнувачот?
Јајцата во замрзнувач може да траат и до една година ако се складираат правилно, но најдобро е да се јадат во рок од четири месеци.