Австралиската професионална готвачка Ли Холмс го споделила тајниот рецепт за омилените пржени јајца на покојната кралица Елизабета II, што и го дала блиска пријателка која готвела за кралицата во палатата Кенсингтон.
Ли на својот блог напиша дека кралицата сакала да го започнува денот со појадок полн со протеини, а ова изматено јајце е токму тоа. Тајната на ова изматено јајце лежи во две необични состојки кои особено ги сакала кралицата Елизабета, а тоа се морското оревче и кората од лимон.
Покрај тоа, кралицата Елизабета јадела изматени јајца направени исклучиво од органски јајца, а изматените јајца морале да се приготвуваат на тивок оган за да станат што покремасти. Обично ги јадела со шолја чај Ерл Греј со малку млеко.
<b>За две порции ќе ви бидат потребни следните состојки: </b>
- 3 органски јајца
- 1 лажица млеко
- 1 лажица путер или маслиново масло
- малку сол и бибер
- 1 лажичка рендана кора од лимон
- прстофат морско оревче
- малку власец за сервирање
<b>Начин на приготвување:</b>
Јајцата и млекото се матат во сад и се мешаат убаво да се соединат, се посолува по вкус. Загрејте путер или маслиново масло во тава на тивок оган. Додадете ги јајцата во тавата и намалете ја топлината, нежно движете ги околу тавата со шпатула за да не се залепат на дното.
Непосредно пред да почнат да се стврднуваат, додадете кора од лимон, морско оревче и уште малку сол по желба и измешајте. Префрлете се во чинија и послужете веднаш, зачинете со бибер и сечкан власец по желба.