<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Какаото ја
продолжи својата рекордна серија - надминувајќи 9.000 долари (8.307 евра) за
тон за прв пат во историјата - додека кризата со снабдување го тресе пазарот.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Фјучерсите се
зголемени за околу 50 проценти само овој месец и веќе се двојно зголемени оваа
година. Лошата жетва поради лошите временски услови и болестите на
земјоделските култури кај западноафриканските лозари, каде што се одгледува
најголемиот дел од какаото во светот, и малите знаци за олеснување на
производството на други места, ја оставија индустријата во ќор-сокак.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Порастот ги
доведе цените до 10.000 долари (9.230 евра) - ниво што се чинеше незамисливо
пред само неколку месеци - што го прави какаото уште поскапо од индустрискиот
метален бакар.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Растот на цената
на какаото ќе влијае на повисоките трошоци за производство на чоколадо во текот
на целата година. Велигденските јајца веќе поскапуваат поради минатогодишниот
скок на цените, а некои производители ја намалуваат големината на чоколадото или
промовираат варијанти со други состојки за да го ублажат ударот.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Фјучерсите се
зголемија за дури 5,2 отсто до 9.400 долари (8.676 евра) во Њујорк. Какаото
поскапе и во Лондон.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">„Чоколадото би
можело да биде уште поскапо за Велигден во 2025 година, доколку болестите на
какаото и лошите временски услови го продолжат дефицитот поради високите цени
на шеќерот“, рече во петокот аналитичарката на „Блумберг интелигенс“, Дијана
Гомес.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Како што растеа
цените, шпекулантите всушност се повлекуваа од пазарот. Отворениот интерес -
бројот на неплатени договори - падна од врвот на крајот на јануари, а
менаџерите со пари ги намалија своите нето-бул облози на најниско ниво во една
година во последната недела. Ова сугерира дека физичките купувачи можеби
одиграле клучна улога во зголемувањето на цените.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Постои ризик
состојбата со снабдувањето да се влоши. Новите правила на Европската унија -
насочени кон запирање на продажбата на производи што уништуваат шуми - може да
го отежнат снабдувањето на врвните производители на чоколади во блокот.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Фокусот сега е на
претстојната средина на жетвата во Западна Африка, помалку од две годишни
жетви. Регулаторот на Брегот на Слоновата Коска, најголемиот производител,
очекува тоа да се намали оваа сезона. Друг голем производител, Гана, треба да
го изгуби пристапот до клучните финансии бидејќи кризата во родот какао го
остави без доволно зрна за да обезбеди финансирање.</span>
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Се чини дека
жетвата на какао 2023/24 ќе да биде околу 422.500 до 425.000 тони, што е
половина од првичната прогноза на земјата.</span>