Во тек се последните подготовки за новото издание на Изборот за песна на Евровизија, што започнува на 18 мај 2021 година – кога ќе се одржи првото полуфинале на ова големо музичко натпреварување.

Според сегашните податоци прикажани од обложувалниците, најголем фаворит за победа е Италија.

Оваа година, 39 земји ќе учествуваат на Евровизија. Три големи фаворити се Италија (22 проценти), Франција (20 проценти) и Малта (12 проценти).

За потсетување, Малта до неодамна беше најголем фаворит за победа – но ситуацијата се смени по првата проба, кога претставничката Дестини доби неколку лоши критики за стајлингот и настапот.

Исланд е на четвртото место, по што следуваат Кипар, Бугарија, Швајцарија, Украина, Литванија, Грција, Русија, Шведска, Финска, Сан Марино и Норвешка.

Хрватска во моментов е на 17-то место, Србија на 23-то и Словенија на 35-та – со, судејќи според обложувалниците, со многу мали шанса за победа.

На листата осум најдобри од Балканот, најголем фаворит е Бугарија, по која следат Грција, Хрватска, Романија, Србија, Албанија, Северна Македонија и Словенија.

Погледнете ја втората проба на нашиот претставник Васил Гарванлиев: