Писателката Ведрана Рудан редовно ги известува своите читатели на блог за новите ситуации во нејзиниот живот, но сеуште има многу скептици кои мислат дека станува збор за своеврсен перформанс. Неодамна ја опишала првата браќна ноќ со новиот сопруг, а воедна од последните објавени приказни, кои ги нарекла Отровна љубов, меѓу другото ја опишува средбата со бившиот сопруг.

После два ти пасуса кои ги посветила на градниците и напомена дека “новиот отишол во Опатија да игра тенис“, секогаш забавна и интригантна Ведрана пишува како со автомобилот “тргнала спрема куќата на Бившиот“.

“Стара вила покрај море. Околу неа рузмарин, мандарини, портокали, лимони, лаванда. На бившиот стеблата од шипки посебно му се драги бидејќи ги засадила неговата мајка. Во полн цвет се. Се паркирав и го почуствував мирисот од минатото. Ме чекаше на терасата. Му реков дека несакам да слушам извештај за неговата здравстена состојба. Пред да дојдам напи се Хелекс. Ме нервира пот и солзи. Нешто проголтал.
Блескаше онака како, можат да блескаат мажи во шеесетата. Матно. Јас ова некогаш сум го сакала? Се сетив на свилената кожа на Новиот и затреперив“, напишала писателката.

Таа потоа пишува дека со сопругот разговарала за нивната ќерка и за распродажба на имотот.

“Молчевме. Кој е виновен? Тој? Јас? Да дававме помалку, ќе беше подобро? Дали со давање изразувавме љубов или сме купувале љубов? Зошто на време не свативме дека постојат деца кои своите родители ги доживуваат како банкомат. Не го знам одговорот на ниедно прашање.

Приказната ја завршила со порака: “Подобро да се купи љубовник отколку да се купуват деца“.