На церемонијата му се оддаде почит на уметникот кој почина на 25-годишна возраст по кратка, но спектакуларна кариера, во која тој се издигна од резервен танчер до позиција на една од највлијателните фигури во хип-хопот.

„Да стојам овде и да го претставувам семејството Шакур го исполнува моето срце со чест“, рече сестрата на Шакур, Секјуа Сет Шакур на откривањето на ѕвездата во Лос Анџелес.

„Тупак длабоко во себе знаеше дека секогаш е предодреден за нешто големо. И како негова помлада сестра, имав привилегија да гледам како се создава таа величина“, додаде таа.

Познат по неговите емотивно интензивни стихови и природната дарба за сцена, Шакур продаде повеќе од 75 милиони плочи со хитови како Калифорнија Љубов и Промена. Шакур, исто така, стана клучна фигура во ривалството на хип-хоп источниот брег/западниот брег, кој исто така беше поттикнат од промоторите.

Иако е роден во Њујорк, Шакур се преселил со семејството во Калифорнија како тинејџер. Тој стана една од најпрепознатливите фигури на западниот брег пред да биде убиен во Лас Вегас во септември 1996 година. Околностите за неговата смрт се уште се нејасни.