Американскиот актер Роберт Дауни Џуниор откри дека татко му за прв пат му дал дрога кога имал само шест години. Роберт Дауни постариот бил првиот што го запознал со дрогата, а тоа се случило кога со неговите пријатели играле покер во нивниот стан во Њујорк.

Таткото го видел шестгодишниот Роберт како пие голтка бело вино од чашата, а потоа му ја одзел чашата и му подал џоинт и му рекол да пуши наместо да пие алкохол.

„Седевме во куќата и пушевме трева и игравме покер, а Роберт некако чудно ме гледаше, тој отсекогаш ги набљудуваше луѓето, дури и како дете. А потоа му дадов трева да проба наместо да пие вино. му џоинт и одеднаш знаев каква ужасна грешка направив, давајќи му малку трева за да го расположи“, призна Дауни постариот, своевремено.

Дауни Џуниор подоцна во животот имал големи проблеми со дрогата и алкохолот, а неговиот татко дури подоцна сфатил каква лоша грешка направил кога на толку чувствителна возраст му дал дрога на својот син. Сето ова и животот на Роберт Дауни постариот се дискутира во новиот документарен филм на Нетфликс.

Во документарецот Роберт Дауни Џуниор зборува за своето турбулентно детство, се споменува и како морал да гледа филмови за возрасни, а самиот актер признал дека пораснал во семејство во кое сите користеле дрога.

Дауни Џуниор изјавил дека татко му го фрлил во светот на зависноста и го закачил кога имал само осум години.